Kétségbeesés, talajvesztettség, depresszió

Vannak nehéz pillanatok, időszakok, amikor még a nagyon stabil emberek is meginognak. Én azt gondolom, hogy fontos belemenni az érzelmi mélységekbe fentre és le egyaránt. A probléma feloldására és külső segítségre akkor lehet szükség, ha többször, hasonló helyzetekben visszatérő megingásról van szó, vagy hosszabb ideje fennálló, a mindennapi tevékenységeket zavaró, korlátozó érzelmi egyensúlyvesztésről beszélünk.

A teljes kétségbeesés nagyon jó “ellenszere” a Szelídgesztenye eszencia a Bach-virágeszenciák közül.

A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa (Castanea sativa) a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésû fafajta. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is. Jelentõsebb szelídgesztenyések (leginkább fenyõvel elegyest) Magyarországon az Alpokalján vannak. Nagy termetû fa, akár 30 m magasra is megnõ. Kérge csavarodó kéregkötegektõl bordás. Rügyei zömökek, kerekdedek.  Fényes, bõrszerû, keskeny, 10-20 cm hosszú, váltakozó állású, hosszúkás lándzsa alakú levelei szúrósan fogazottak, mindkét oldalon 4-7 éles foggal. A fogak hosszúak, hegyesek, közöttük a bemetszések lekerekítettek. Gyakran karéjos is. A levél csúcsa keskeny, hegye rövid. A levélnyél hossza 2-5 cm. A levél színe sötétzöld; fiatalon szõrös, késõbb kopasz. Fonákuk fiatalon nemezesen szõrös, a sûrû szõrzet miatt színe a szürkétõl a fakózöldön át a fehéresig változhat. Egy-egy levélen 15-20 pár oldalér nõ. A levél válla ritkábban szív-, többnyire széles ék alakú vagy lekerekített.  Hímnõs barkavirágzata felálló, látványos. Csúcsán a virágzat nagy részét adó sárga porzók nyílnak, alapjuknál pedig a zöld termõs virágok, gyakran a porzóknál késõbb. A megporzás után a termõs virágok gömbbé növekednek; egy-egy ilyen gömbben két-három termés nõ. Fényes, barna makktermése a gesztenye. Ennek kupacsa zöld, sûrûn tövises, szúrós. A meszes talajt rosszul tûri. Melegkedvelõ: a téli fagyokat elviseli ugyan, de termése a Kárpátoktól északra csak kivételesen jó években érik be. Június-júliusban virágzik. Virágait részben a szél porozza be, részben a rovarok. Az érett gesztenyék októberben hullanak a földre a felpattanó kupacslevelek közül. Termése, a gesztenye nagyon sokféleképpen használható. (Forrás: Wikipédia)

Virágzó szelídgesztenye

Természetesen hirtelen sokk helyzetben még mindig az Elsősegély cseppek eszencia az elsősorban használandó szer. Viszont, ha olyan helyzetbe kerülünk, ami hosszabb ideig tart – például veszteségek feldolgozása, élethelyzetek megváltozása és annak feldolgozása – akkor olyan eszenciára van szükség, ami a nagyon mély állapotból nemcsak kimozdít, hanem hosszabb ideig tartó szedés (1-3 hónap) esetén beindítja az öngyógyító programot, az egyensúly visszaállítását.  A pozitív változás akár pár nap szedés után is megmutatkozik, de 1 hónapon keresztül mindenképpen ajánlatos szedni a cseppeket.

A reményvesztettség és depressziós állapotra a Sülzanót és a Vadrepce eszenciák szedését javasolom, valamint a Tárnics eszenciát, mely segít abban, hogy gyökeret verjünk világunkban, megerősödjön a hitünk, a bizalmunk a történésekben.

Abban az esetben, ha az általunk nehéz helyzetekben pánik érzést is megélünk, akkor a Napvirág eszencia vissza tudja adni erőnket, hogy kilépjünk a szorító érzésből.

Mindig meg kellene találnunk a probléma eredőjét, mert a megoldáshoz ez elengedhetetlen. Javítani lehet az állapoton, de végleges gyógyulás, illetve változás akkor tapasztalható, ha lélek önmagát gyógyítja meg azzal, hogy felismeri az “eredőt”, szembesül vele, és adott esetben elfogadja vagy tovább dolgozik rajta, “megnézi” a következményeket, szembesül azokkal is. A “feltáró” munkában egy szakemberrel való beszélgetés mellett a meditáció is nagyon hasznos. A virágeszenciák közül az Ernyős madártej oldja a sérüléseket, traumákat, majd a Dió eszencia segít abban, hogy feldolgozás után túllépjünk, és haladjunk tovább az utunkon.

Lehetnek segítőink, terapeuták, – sőt sok esetben elengedhetetlen, hogy találkozzunk ilyen emberekkel – de megoldás mindig ÖNMAGUNK vagyunk.

Feszültségekkel teli és reményvesztett állapot fennállása esetén a Bach-virágterápia mellett én még a meridián energia masszázst javaslom a hozzám fordulóknak. 

Felvételik, vizsgaidőszak idején

Már 10 éves kortól megindul a verseny, a megmérettetés. 4. osztályos tanulók készülnek a felvételire a 8 osztályos gimnáziumokba, 6. osztályos gyerekek a 6 osztályos gimnáziumokba, 8. osztályosok pedig a “sima” gimnáziumba vagy szakközépiskolába. Túljelentkezés szinte mindenhol van, a felvételi feladatok pedig általában meghaladják az adott korú gyermek iskolai tanulmányaiból merített tudását. A felvételire való felkészülés sokszor jár azzal, hogy a gyereknek különórákra kell járnia. A kötelező iskolai feladatok mellett ez még egy jó képességű diák számára is lehet megterhelő. Nem beszélve még arról, hogy külön nyomást jelenthet a gyerek számára a szülői elvárás. Mégis mit tehetünk, hogy segítsük gyermekünket? Kicsit tükröt tartva magunk elé, először is meg kellene látni, hogy nem mi akarjuk-e kívülről nézve erősebb iskolába vinni a gyerekünket (8 osztályos és 6 osztályos gimnáziumi felvételire gondolva). Lehet,  hogy ő maradna inkább a megszokott környezetében. Bach-virágcseppek szedésével mindenesetre tudjuk őt támogatni (itt jegyzem meg, hogy sok esetben jó, ha szülő is szed  virágcsepp keveréket, mert ez az időszak számára is nehezebb lehet). Például a következő eszenciák keverékének szedése lehet indokolt. Vörösfenyő – az önbizalom erősítésérefelvetelilany Erdei fenyő – az elvárások miatt érzett szorongás miatt, a megfelelni akarás súlya miatt Bohócvirág, Napvirág – félelem a felvételitől, leblokkolás ellen Vadgesztenyerügy, Fehérvirágú vadgesztenye – kifejezetten a tanulást segítő eszenciák, a koncentrációt is segítik Szilfa, Gyertyán – stresszes állapotra, kitartásra  felvetelifui Nebáncsvirág – türelem, kitartás Dió – hogy mások ne befolyásolják (gondoljunk itt arra, hogy valaki megold és leír jól egy feladatot, de mikor látja, hogy a másik gyerek nem azt írta, akkor meginog a tudásában) Természetesen a legtöbb esetben nincs szükség mindegyik eszenciára, és az lenne a legjobb, ha egyikre sem lenne szükség. Szülőknek javaslom a Nebáncsvirág, a Bükk, a Magyal, a Tárnics eszenciákat többek között. Vizsgaidőszak: elvileg ez azért már egy lelkileg erősebb, érettebb kor. Itt is gondot okozhat a túlterheltség (Olajfa, Gyertyán, Szilfa), a félelem vizsgák előtt (Bohócvirág, Napvirág, Vörösfenyő), az összpontosítás elérése és megtartása (Vadgesztenyerügy, Fehérvirágú vadgesztenye, Iszalag). Jó szolgálatot tesz a vizsga előtt bevett Elsősegély Cseppek eszencia is.

Elsősegély Cseppek alkalmazási lehetőségei

Az Elsősegély Cseppek (Rescue Remedy) alkalmazása igen sokféle helyzetben és állapotban tudott segíteni a hozzám fordulók problémáinak oldásában. Az alábbiakban néhány ilyen esetet sorolok fel. Előtte azonban pár gyakorlatban bevált dolgot leírnék az eszencia szedéséről. Ritkán használom középhígításban, azaz a kereskedelmi forgalomban beszerezhető hígításban (Ha valaki mégis úgy érzi, hogy a középhígítású eszenciákra van szüksége, ezt a beszerzési forrást ajánlom: EszenciaCentrum Kft, http://eszenciacentrum.hu/). Én inkább készítek egy olyan oldatot, melybe 7-10 csepp Elsősegélyt teszek, szemben az átlagos 2-3 csepp/30 ml eszencia mennyiséggel. A tovább hígított változatot azért is ajánlom, mert a középhígítású eszencián erősen érezni az alkoholt, így ha kisgyereknek van szüksége rá, még fél pohár vízben való feloldás esetén is  túl alkoholos az íz (és persze nemcsak az íze..). Alkalmanként 4-5 csepp nyelvre vagy nyelv alá. Sürgős  és indokolt esetben ismételhető 20-30 percenként. Lehetőség szerint betartva a szokásos előtte-utána 20 percig nem szabad enni szedési szabályt! Valamely terhelő eseményt megelőzően (pl. vizsga, műtét, PMS) naponta 4×4 csepp szájba vagy 1 pohár vízben feloldva. Előfordul, hogy az Elsősegély Cseppeket úgy használom, hogy a személyre szabott keverékbe 1 komponensként beleteszem, és ekkor a szokásos 2-3 csepp/adag mennyiséggel készítem. Egy terápia elején, “égető” helyzetben szoktam beletenni az első adagba.
 • Vizsgák, felvételi, fellépés előtt közvetlenül vagy azt megelőző pár napban kúraszerűen,
 • Műtétek előtt,
 • Ha elveszett valami (lehet ez egy számunkra fontos tárgy vagy egy kisállat is),
 • Váratlan, ijesztő helyzetekben például egy rossz hír hallatán vagy balesetnél,
 • Veszekedést, nézeteltérést követően (például iskolában gyerekeknél),
 • Nőknek PMS esetén,
 • Fehérvirágú vadgesztenyével kombinálva igen jól segíti az elalvást,
 • Állatoknak szájba fecskendezve vagy ivóvízbe téve vihar, tüzijáték idején,
 • Növényeknek átültetéskor,
 • Ha a kisgyerek nagyon rosszul viseli a beszoktatási időszakot vagy egyéb változást (szülők válása például),
 • Érzelmi trauma esetén,
 • Szülés előtt
bach_elsosegely_rescue_csepp-500x554

Elsősegély cseppek – magyar termék, készítő: Ulmus Kft.

Készítés otthon Szükséges alapanyag, tároló: 30 ml-es cseppentős sötét színű üveg, grape-fruit mag kivonat, tiszta víz, középhígítású eszencia (a képen látható). Elkészítés: Az üveget majdnem teletöltjük vízzel, adunk hozzá 3-4 csepp grape-fruit mag kivonatot, utána beleteszünk 7-10 csepp Elsősegély Cseppek eszenciát. Tárolás: szobahőmérsékleten, mikrohullámú sütőtől, mobiltelefontól, egyéb elektromos berendezéstől legalább 1,5 méter távolságban. Célszerű fém dobozban tárolni.

Elsősegély krém

Boltokban kapható Elsősegély krém, én mégis mindig magamnak szoktam keverni. Mint ahogy a talpmasszázshoz használt olajos méhviaszos keveréket is. Figyelek az összetevőkre, tudom, hogy honnan származnak, és főként azért szeretem, mert nagyon beváltak teszteléskor. Mire alkalmas az Elsősegély krém? Égési sérülések kezelésére, ekcémás bőrfelületek nyugtatására, különböző eredetű bőrön jelentkező foltok eltüntetésére például. Égés esetén szinte azonnal csillapítja a fájdalmat a krém. Ha ekcémás bőrt kezelünk vagy számunkra ismeretlen eredetű foltot (amit jó, ha lát bőrgyógyász!), akkor az eredmény több hét múlva jelentkezik csak. De, számomra fontos, hogy csak természetes anyagokból áll. A krémet viszonylag könnyű elkészíteni. Az alapanyag méhviasz (bioboltokban beszerezhető), és szőlőmagolaj (vegyünk jó minőségűt). Fel kell hevíteni együtt, de nem forralni az összetevőket. Így egy folyadékot kapunk. Akkor jó az arány, ha kihűlve inkább folyós vagy zselés az állaga (tipp: kezdjük kis adaggal, hogy megtapasztaljuk az arányokat!). Mielőtt kihűlne teljesen, keverjünk bele 20 ml-es adagba 5 csepp elsősegélycsepp eszenciát és 5 csepp vadalma eszenciát. Ezek után már használhatjuk is. Tapasztalataim szerint az így készített keveréket nem kell hűtőben tárolni, hetekig eláll a fürdőszoba szekrényben. muanyagtegely bach_elsosegely_rescue_csepp-500x554

Ha úgy érzed kicsúszott a lábad alól a talaj

Néha bárkivel előfordulhat, hogy úgy érzi erői és lehetőségei végére ért. Nem feltétlenül halálos betegségről van szó, hanem olyan élethelyzetről, amikor azt gondoljuk az már túl sok nekünk, nem bírjuk erővel, energiával. Leírok egy esetet, melyben a benne lévő hasonlókat érzett. Súlyos beteg családtag, aki folyamatos felügyeletre és ápolásra szorul. Sakkozni az idővel, hogy itt is ott is helyt tudj állni a kisebbik feladat. A nagyobb a lelki teher. Ezzel szinte egy időben a nő gyermekénél is kimutattak egy olyan betegséget (nem szeretem ezt a szót, de most ezt használom), ami ugyan teljesen jól karbantartható, mégis újabb felelősséget, odafigyelni valót ró a szülőkre. rosszkedv_2Apa gyakran van távol a munkájából kifolyólag, és mint sok családnál, itt is ő a fő pénzkereső, a nő pedig az, aki gondoskodik gyerekről, idős beteg családtagról. Mindezek mellett a nő nemrég indította saját vállalkozását, melyben nagyon jól érzi magát,  szárnyakat kap, mikor azzal foglalkozik. Viszont úgy érzi, nem tud annyi időt szánni rá, mint szeretne. Van, amiről a gondozás miatt le kellett mondania. Vagy legalább is ő így érzi. A helyzetet időről időre kilátástalannak, megoldhatatlannak látja. Úgy érzi nem tud elég időt és energiát tenni új vállalkozásába, időnként a felelősséget elhárítja magáról, hivatkozik arra, hogy muszáj otthon maradnia többet a beteggel. Mi az, amit én látok? Egyrészt egy teljes kétségbeesést, másrészt valószínűleg ettől a helyzettől időről időre felbukkanó depressziót, reményvesztettséget, kicsit a sorsot vagy mást hibáztatást. Ezt a keveréket készítettem első alkalommal: Szelídgesztenye – teljes kétségbeesés miatt Sülzanót – reményvesztettségre Tárnics – az életbe és a lehetőségekbe vetett hit erősítésére Vadrepce – az időnként erősen feltörő depresszió érzés áthangolására Fűzfa – mások hibáztatása saját élethelyzetünkért, felelősség “átruházása” Kis adagot  (10 ml) készítettem, mert ez a keverék nagyon erősen hat, azaz gyorsan érezni a hatást. És valóban így is volt! Ez az adag 7-10 napig elegendő az előírt, azaz 4×4 csepp alkalmazásakor. A következő 10 ml-es adagba már gyertyánt is kevertem. Ennek oka az iskolakezdés, a nyári szünet utáni “hétköznapok” voltak. Ez még nagyon friss, de korábbi tapasztalatok szerint a gyertyán igen jól hat a taposó malomnak megélt élethelyzetek érzése megváltoztatásában. Ugye, itt sem arról van szó, hogy élethelyzet változik, hanem arról, hogy mi azt hogyan éljük meg. Szeretettel ajánlom ezt a keveréket mindazoknak, akik úgy érzik mély gödörbe estek.

PMS jelenség

PMS, azaz premenstruációs szindróma sok nőnek megkeseríti az életét. Nemcsak nekik, hanem a körülöttük élőknek is. Tapasztalataim szerint az elsősegély csepp alkalmazása megszünteti a pszichés tüneteket. Azaz megszünteti a feszültséget, idegességet, türelmetlenséget. Egyfajta belső nyugalmat teremt, a menstruáció előtti napok ugyanolyanok, mint az összes többi nap. Ezt a mondatomat csak az értheti, aki PMS-től szendved. Tehát jó szívvel ajánlom az elsősegély csepp hígított változatának szedését a menstruáció kezdetét megelőző 5 napon keresztül, majd az első 2 napon szintén. A hígított keveréket úgy állítom össze, hogy az hónapokig eltartható legyen, mert 1 ciklus alatt természetesen nem fogy el az egész keverék. Előzzük meg a zavaró panaszokat elsősegély csepp szedésével! pms2  

Félrenyelés, majd ezt követően az evés megtagadása

7 éves kisfiú egy családi ebédnél félrenyelt. Az étel kiköpése problémamentesen sikerült. Mégis, az eseményt követő napokban (12 napon keresztül) nem volt hajlandó szilárd ételt lenyelni. Édesanyja teljesen elkeseredett, mikor találkoztam vele már kimerült és frusztrált volt, dühös is. A gyermek 10 nap alatt 3 kg-ot lefogyott. Szerencsére ivott folyadékot, ivó joghurtot, és némi levest (kizárólag csak a levét). Fáradékony volt. Én az elsősegély csepp azonnali alkalmazását javasoltam. Mivel futólag találkoztam velük, nem terápiáról volt szó, ezért a nálam lévő cseppeket adtam oda. 3 nap múlva felhívtam az édesanyát, és érdeklődtem eszik-e már a kisfiú. IGEN, akkor már 2. napja evett, igaz nem sokat, csak fokozatosan tért vissza, de ez így természetes, és helytálló, hiszen a gyomor bizonyára nagyon összeszűkült ennyi idő alatt. elsosegyelcsepp Nagyon megörültem, hiszen nem lett szükség infúziós táplálásra, melynek eshetősége ott lebegett a kisfiú feje felett. Terápiában alkalmazva én a következő cseppeket adtam volna:
 • ernyős madártej (ez benne van az elsősegély cseppben is, hiszen ez egy öt virágból álló keverék, melyet egy komponensként használunk a keverékeknél) – az átélt traumára, mely maga volt a félrenyelés,
 • bohócvirág – a félelemre, hogy ez újra megtörténhet,
 • molyhos napvirág (melyet szintén tartalmaz az elsősegély csepp) – a pánikra,
 • dió –  a helyzetből való továbblépésre,
 • nebáncsvirág – (elsősegély cseppben ez is benne van) türelemre
 • erdei fenyő – hogy a kisfiú ne hibáztassa önmagát a történtekért, és anyja kimerüléséért,
 • tárnics – higgyen önmagában, higgyen abban, hogy minden rendben van vele, körülötte, higgyen abban, hogy ezt a helyzetet is meg tudja oldani
Mivel összesen 6 féle csepp kerülhet egy keverékbe ezért ez így áll nálam össze: elsősegély csepp + bohócvirág + dió + erdei fenyő + tárnics FONTOS: az anyának ugyan úgy javasoltam az elsősegély csepp szedését, mely meg is hozta jótékony hatását. Neki türelemre, kitartásra, a felgyülemlett düh levezetésére volt szüksége. Fontos volt, hogy ne erőltesse fiára az evést, ne zsarolja érzelmileg, és maradjon biztos háttér, úgy mint korábban a fiú életében.