Mezei katáng – a korlátozás nélküli szeretet virága

Ismerős-e az a helyzet, amikor egy szülő (a legtöbb esetben az anya) gyermeke minden lépéséről tudni szeretne, kontrollálja, nem tudja elengedni felnőtt gyermekét, mindenbe beleavatkozik? Az ilyen szülő negatív katáng állapotban van. Nem csak önmagára nézve káros ez a magatartás, de rossz a családtagjainak is. Ebben az állapotban néha igazi zsarnokká is válhat a szülő. (Itt jegyzem meg, hogy gyermekek is kerülhetnek negatív katáng állapotba, ez mutatkozhat meg a testvérféltékenységben, mikor egy gyermek csak saját magának “követeli” a szülőt. Erről majd egy másik bejegyzésben írok később.). Megfigyelhető az is, hogy ez a magatartás minta továbbadódik egyik generációról a másikra. Ennek tudatosodása már gyógyerővel bír. Aztán, ha a felismerés után az egyén már tesz is valamit a minta megváltoztatására, akkor jó úton jár ahhoz, hogy lezárja családjában ezt a negatív mintázatot. katangmezo A mezei katáng eszencia óriási segítséget nyújt ebben. Azoknak az anyáknak is ajánlom, akik felnőtt fiukat nehezen engedik el, vagy nehezen jönnek ki fiuk barátnőjével. Dédelgetjük, szeretjük, neveljük, de aztán el kell engednünk! Julian Barnard Bach-virágterápia A növényi forma szerepe a gyógyításban című könyvében zseniálisan von párhuzamot az egyes növények megjelenése és az emberi magatartás formák között. A katáng esetében például a vastag karógyökér, melyből minden évben újra kihajt a növény szimbolizálja azt a családot, ahol egyik generációról a másikra adódik át a viselkedési minta, azaz mindig újraéled.

katanggyoker

A katáng a magjait közvetlenül maga mellé szórja, szimbólumaként annak, hogy az ilyen állapotban lévő szülő nagyon szoros kapcsolatot akar tartani gyermekével, tudni, látni akarja, hogy mit csinál. Egy-egy virág nagyon rövid ideig, csak egy délelőttnyi időt virágzik, az egész növény virágzási ideje azonban hosszú tavasztól október végéig tart. Tehát az ilyen típusú ember sokat ad magából, de hamar kimerülhet. Végre nézzük a pozitív állapotot is! Odaadó, korlátok nélküli szeretet jellemzi. Figyel a másikra, de figyelme nem tolakodó. Pozitív rezgéseket áraszt, elégedett, kiegyensúlyozott. Ez utóbbi nyilvánul meg a katáng gyönyörű kék árnyalatában is. A Katáng Bach-virágeszencia elindítja a folyamatokat a pozitív irányba. Megjegyzem, hogy a katáng a fitoterápiában is felhasznált jótékony hatású növény (máj- és epevédelem).rozsaszinkatang halvanykatangkekkatang A katáng egy igazi talaj pH jelző. Semleges vagy enyhén lúgos talajt kedvel, és ekkor lesznek virágai mennyei kékek (középső fotó). Savas pH-jú talajon egészen rózsaszínes lesz a virágok színe.

Várandósság alatt, szülés előtt

A várandósság időszaka egyedülálló a nők életében. Meghatározó, sokak számára a legszebb időszak. Vannak, akik számára azonban megpróbáltatásokkal teli. Nemrég egy olyan kismama keresett fel, aki szülés előtt pár héttel még nem tartja magát felkészültnek sem fizikailag, sem lelkileg. Fél is a szüléstől (pedig nem az első gyermekét várja), kicsit aggodalmas. Ezek oldására kért segítséget. A Bohócvirág és Rezgőnyár nagyon jó eszenciák a félelmekre. A Tárnics virágeszenciát azért tettem bele a keverékbe, hogy erősödjön meg a hite abban, hogy minden rendben lesz szüléskor, ne kételkedjen.Gyertyán ebben az esetben arra jó, hogy ne halogassa tovább a felkészülést, új energiát kapva a Gyertyántól legyen ereje, kedve felkészülni (például kiságyat összeállítani, előkésíteni a babaruhákat). 2 csepp Elsősegély cseppet is tettem a keverékbe. Elsősorban a Napvirág, Cseresznyeszilva ésNebáncsvirág eszenciák miatt. Szüléskor is nagyon jó szolgálatot tesz az első kettő, addig is a Nebáncsvirág pedig elűzi a türelmetlenséget. Ne, feledjük, minden belülről, belőlünk jön! Az eszenciák csak hozzásegítenek minket ahhoz, hogy az eredeti és mindenkiben benne lévő egyensúly helyre álljon. Mert ez jól működésünk alapja. kismama

Kisgyermekkel otthon

Magyarországon az anyák többsége több évig otthon marad szülés után. Lehetnek ezek a legszebb évek kisgyermekünkkel, olykor azonban ebben az időszakban az anya belesüpped a lehangoltságba, kimerültségbe. Ennek eredményeképpen néha ingerült, rosszul alszik, úgy érzi elvesztette kapcsolatát az áramlással. Lehet segíteni a virágeszenciákkal is ezen a helyzeten. Nemrég Olajfa, Gyertyán, Cseresznyeszilva és Fehérvirágú vadgesztenye keveréket adtam ebben az esetben. Olajfa – testi és/vagy lelki kimerültségre. Gyertyán – a mindennapok egyhangúságára, és az ebben való fáradtságra (amikor nincs egy plusz hajtóerő, pl. rendszeres baráti összejövetel, egy izgalmas projekt, stb.). Cseresznyeszilva – az elnyomott, de olykor kirobbanni akaró indulatok kezelésére. Az eszencia által nem az történik, hogy elnyomjuk az indulatokat, hanem az, hogy nem keletkeznek, mert máshogy látunk rá a helyzetre, másképp éljük meg. Fehérvirágú vadgesztenye -a jó, pihentető alvás érdekében. Körben járó gondolatok megfékezésére is, mikor éjszaka felkelünk, és nem tudunk visszaaludni, mert elindul egy gondolat áradat, melyet nem tudunk megállítani. Ilyenkor jó egy kicsit “megállni”, átgondolni mit is szeretnénk, mi a legjobb, mi eredményezheti még azt, hogy jobban érezzük magunkat. Azt kellene választani,  mert az jó lesz az egész családnak is. Kapnak egy elégedett, jókedvű, jó energiákban bővelkedő anyát. inspiralo_gondolatok_nehez_idokre_mentatrend4

Hogyan tovább? Döntések meghozatala

Sokan kerülnek választás elé életükben, hogy merre, hogyan tovább. Például az anyák gyermekszülés után. Van, akit nem vesznek vissza munkahelyére, és van, aki önszántából nem akarja folytatni korábbi munkáját, és életvitelét. A döntés nem mindig egyszerű, sőt sokszor útkereséshez vezet, egy új út megtalálásához. 28154385-csinos,-fiatal-nő,-hogy-a-döntés-a-nyilakkal-és-kérdőjel-a-feje-fölött Bármennyire hihetetlen, de ebben is tudnak segíteni a Bach-virágeszenciák. A működés magyarázata abban rejlik, hogy a megfelelő eszencia visszavezet minket a saját énünkhöz, oda ahol a külső hatások nem nyomják el saját akaratunkat, megérzéseinket, ahol mindent egyben látunk, és tisztán. Legutóbb ilyen útkeresési, döntéshozatali problémával keresett megy egy fiatal, kisgyermekét még otthon nevelő nő. Merre tovább, jók a megérzései, melyik ötletét kezdje kidolgozni, elköteleződni mellette? A keverékébe a következő eszenciákat tettem:
  • Rozsnok: segít az útkeresésben, az egy téma/megvalósítás melletti elköteleződésben (ez lehet gyerekeknél a továbbtanulás, pályaválasztás, felnőtteknél életmódváltás, munkahely váltás, új szakma kitanulása, stb.)
  • Szikárka: ez az eszencia a bizonytalanság kiküszöbölését hívatott elősegíteni, valamint ha 2 dolog között ingadozik az ember, akkor ott segít a döntésben.
  • Kékgyökér: véletlen egybeesés a nevével, de valóban a gyökerekhez visz vissza, a saját belső énjéhez, aki mindig tudja mi a jó irány. Segít az intuitív döntéshozatalban, megerősít saját döntéseinkben, hogy ne mindig mástól várjunk megerősítést. (hát nem “csoda”, hogy akik kapnak ebből az eszenciából nem mindig jönnek vissza? … mert megkapták a lökést, amire szükségük volt az adott probléma megoldásához..)
  • Gyertyán: ezt az eszenciát azért adtam, mert a kisgyermek melletti mindennapos helytállás, gondoskodás, és sokszor ugyanolyan napok van, akitől elvonják az energiát. Főleg azoktól, akik korábban dinamikus és változatos munkát végeztek. Kismamáknak gyakran adom ezt az eszenciát.
Az eredmény: 3 hét múlva kaptam visszajelzést, miszerint a döntés megszületett és nagyon jól érzi magát a segítséget kérő.

Katáng az anyaság virága

Mezei katáng, gyönyörű kék színű ….gyógyhatással bíró gyom, a fitoterápiában is felhasználják. Nagyon erős eszencia, mely mélyreható változásokat okoz. Hiszen az az érzelem és viselkedés is az egyik legfontosabb, mely életünkben az erőt és harmóniát és nem utolsósorban a fejlődést hozza: az önzetlen szeretet.
Mezei katáng mező

Mezei katáng mező

Érdekes párhuzamot lehet vonni itt fitoterápia és Bach-virágterápia között. A mezei katáng teáját máj, vese és léptisztítóként ajánlják a fitoterapeuták. A betegségek lelki okait nézve a májbetegségek a düh és harag érzelmekkel hozhatók kapcsolatba, míg a vesét a szeretet központjának is tartják. A Bach-virágterápiában pedig az önzetlen szeretet megélésére, anyáknál az elengedésre, a játszmák nélküli szeretettel teli szülő-gyerek kapcsolat elősegítésére javasoljuk. Hogyan is néz ki gyakorlatban ez a helyzet? Tegyük fel, hogy egy anya mindenről tudni akar, amit a gyereke – aki már mondjuk elmúlt húsz éves, de akár csak tizenhat – csinál, gondol, tesz. Ez még nem is lenne talán baj, de az anya mindebbe bele is szól, próbálja befolyásolni, irányítani a felnövekvő gyerekét. Nem tud róla leszakadni, nem engedi a saját életét élni. Általában az ilyen típusú szülők “erős” jelleműek, önbizalom hiányuk lehet, és mint egyfajta önigazolásként nyomják azt, aki a legközelebb áll hozzájuk. Állandóan visszacsatolást várnak arról, hogy ők szeretve vannak. Nem akarnak ezzel semmi rosszat, csak mintha félnének attól, hogy az önállósodással együtt elvesztik az irántuk irányuló szeretet is. Szabadság viszont mindenkinek kell, mondhatni elengedhetetlenül szükséges az egészséges fejlődés szempontjából. A katáng állapotban lévő ember (és itt lehet gyerek is) ha ad valamit, elvárja, hogy ő is kapjon cserébe valamit. Önzetlenül, csupán szívből adni nehezére esik. Persze mindenki szereti, ha dicsérik, köszönetet mondanak neki, csupán azzal van a gond, ha ez elvárás szerűvé válik.
Így készül a virágkivonat

Így készül a virágkivonat

A katáng állapotban lévő szülő elvárja például, hogy gyermeke minden ünnepet otthon töltsön, még akkor is, ha neki már rég külön élete van. Könnyítsünk tehát saját és gyermekünk helyzetén, ha ilyet tapasztalunk egy kis katáng eszenciával! Nagyon sokszor egyébként a gyermeknek is szüksége van erre az eszenciára, de az már egy másik bejegyzés témája lesz.

Stressz – év végi hajrá és az ünnepek

Közeledik az év vége. Ilyenkor a munkahelyeken általában nagyobb a hajtás, nagyobb forgalom, jelentések leadása nehezítik a mindennapi munkát. Érezhetjük úgy, hogy összecsapnak fejünk felett a hullámok. Ráadásul otthon sincs túl sok idő lazításra, mert közeleg a karácsony. Nagyon sok helyen a nők gondoskodnak az ajándékokról, a finomságok beszerzéséről, és aztán az ételek, sütemények elkészítéséről. Az ünnepek elérkezésekor van aki úgy érzi magát, mint egy kifacsart narancs. A munkahelyi feladatok és az otthoni megnövekedett teendők egyesek vállára óriási stresszt tesz… és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy novemberrel együtt érkezik a ködös párás levegő, mely jó táptalaja a fertőző betegségeknek. Az esetek többségében pedig a nő marad otthon a beteg gyerekkel. A munkahelyi feladatok elvégzését kikerülni nem tudjuk, a betegségeket sem mindig. Az otthoni teendőkből persze mindig le tudnánk adni, ha….. ha nem lenne lelkiismeret furdalásunk a miatt, hogy nem végeztük el. No persze nem kellene annak sem lenni. jajdefaradt240Mindezek megélésének és átélésének segítésére igen jó eszenciakeverékek vannak. Természetesen egyénre szabottan ezek is. Néhány példát nézve: – stresszes állapot, úgy érezzük nem tudjuk elvégezni a kitűzött feladatot, e miatt nehezen alszunk, ha felébredünk forognak a gondolataink. Ilyenkor a SZILFA, GYERTYÁN, FEHÉRVIRÁGÚ VADGESZTENYE  keveréke jól jöhet nekünk. – kimerültek vagyunk, szükségünk lenne plusz energiára: GYERTYÁN, OLAJFA. – türelmetlenek leszünk egyes helyzetekben: NEBÁNCSVIRÁG. – úgy érezzük kihasználnak minket, nem tudunk vagy nem merünk nemet mondani: KISEZERJÓFŰ, BOHÓCVIRÁG, VÖRÖSVIRÁGÚ VADGESZTENYE. – úgy érezzük, hogy a magunkba fojtott feszültségtől mindjárt felrobbanunk: CSERESZNYESZILVA Kívánom, hogy legyen szép mindenkinek az év vége! Adjunk le pár feladatot, hiszen többnyire más is van a családban. Ha nem lesz háromféle süti az sem baj, és az sem, ha idén megvásároljuk valahol. Az ajándék is akkor szép, mindenki akkor boldog, ha nincs feszültség, ha mindenki élvezi, hogy együtt a család, és szeretet van. Az én ajándékom: cseppkeverék kedvezményesen év végéig. gift-box [email protected]

Alvászavar felnőtteknél

Az alvászavar olyan formáit, mint az elalvási nehézségek, éjszakai ébredés, nehéz visszaalvás jól orvosolhatjuk egyes Bach-virágeszenciával.
Fehérvirágú vadgesztenye

Fehérvirágú vadgesztenye

A Fehérvirágú vadgesztenye sokak által ismert dísznövény. Ennek kivonata segít lecsillapítani a körben járó gondolatokat, melyek miatt nehéz lehet az elalvás. Szintén ez a csepp alkalmazandó abban az esetben is, ha éjszaka felébredünk, és elkezd pörögni az agyunk valamin, amit meg kell oldanunk. Ha nagyon fáradtak vagyunk, olyannyira, hogy már az elalvás sem megy, akkor az Olajfa eszenciát ajánlom. Lelki-testi kimerültségre ható eszencia, mely ilyen esetben mély, nyugodt alvást eredményez. Ha stressz gyötör, és ez nehezíti az elalvást , akkor a Szilfa virágkivonat válik be. Ha pedig belső szorongást érzünk, de nem tudjuk megfogalmazni, hogy ez mitől van, akkor a Rezgőnyár cseppeket ajánlom.
Rezgőnyár

Rezgőnyár

Sokan bizony idegesek is lesznek, attól, hogy nem tudnak időben eladni. Ezért nekik ajánlom a Nebáncsvirágot (türelem virága). Az eszenciák jól megválasztott keveréke is alkalmazható, abban az esetben, ha egyszerre több tünet is van (pl. stressz, türelmetlenség, idegesség). A Fehérvirágú vadgesztenye akut probléma esetén (tehát, ha nem rendszeres az elalvási zavar, hanem mondjuk egy idegen helyen töltjük az éjszakát, és így okoz gondot az elalvás) töményebb formában, azaz középhígításban is alkalmazható. Abból max. 3-4 cseppet 1 dl vízben feloldva igyunk meg. Hamarosan álom jön a szemünkre.

PMS jelenség

PMS, azaz premenstruációs szindróma sok nőnek megkeseríti az életét. Nemcsak nekik, hanem a körülöttük élőknek is. Tapasztalataim szerint az elsősegély csepp alkalmazása megszünteti a pszichés tüneteket. Azaz megszünteti a feszültséget, idegességet, türelmetlenséget. Egyfajta belső nyugalmat teremt, a menstruáció előtti napok ugyanolyanok, mint az összes többi nap. Ezt a mondatomat csak az értheti, aki PMS-től szendved. Tehát jó szívvel ajánlom az elsősegély csepp hígított változatának szedését a menstruáció kezdetét megelőző 5 napon keresztül, majd az első 2 napon szintén. A hígított keveréket úgy állítom össze, hogy az hónapokig eltartható legyen, mert 1 ciklus alatt természetesen nem fogy el az egész keverék. Előzzük meg a zavaró panaszokat elsősegély csepp szedésével! pms2