Kétségbeesés, talajvesztettség, depresszió

Vannak nehéz pillanatok, időszakok, amikor még a nagyon stabil emberek is meginognak. Én azt gondolom, hogy fontos belemenni az érzelmi mélységekbe fentre és le egyaránt. A probléma feloldására és külső segítségre akkor lehet szükség, ha többször, hasonló helyzetekben visszatérő megingásról van szó, vagy hosszabb ideje fennálló, a mindennapi tevékenységeket zavaró, korlátozó érzelmi egyensúlyvesztésről beszélünk.

A teljes kétségbeesés nagyon jó “ellenszere” a Szelídgesztenye eszencia a Bach-virágeszenciák közül.

A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa (Castanea sativa) a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésû fafajta. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is. Jelentõsebb szelídgesztenyések (leginkább fenyõvel elegyest) Magyarországon az Alpokalján vannak. Nagy termetû fa, akár 30 m magasra is megnõ. Kérge csavarodó kéregkötegektõl bordás. Rügyei zömökek, kerekdedek.  Fényes, bõrszerû, keskeny, 10-20 cm hosszú, váltakozó állású, hosszúkás lándzsa alakú levelei szúrósan fogazottak, mindkét oldalon 4-7 éles foggal. A fogak hosszúak, hegyesek, közöttük a bemetszések lekerekítettek. Gyakran karéjos is. A levél csúcsa keskeny, hegye rövid. A levélnyél hossza 2-5 cm. A levél színe sötétzöld; fiatalon szõrös, késõbb kopasz. Fonákuk fiatalon nemezesen szõrös, a sûrû szõrzet miatt színe a szürkétõl a fakózöldön át a fehéresig változhat. Egy-egy levélen 15-20 pár oldalér nõ. A levél válla ritkábban szív-, többnyire széles ék alakú vagy lekerekített.  Hímnõs barkavirágzata felálló, látványos. Csúcsán a virágzat nagy részét adó sárga porzók nyílnak, alapjuknál pedig a zöld termõs virágok, gyakran a porzóknál késõbb. A megporzás után a termõs virágok gömbbé növekednek; egy-egy ilyen gömbben két-három termés nõ. Fényes, barna makktermése a gesztenye. Ennek kupacsa zöld, sûrûn tövises, szúrós. A meszes talajt rosszul tûri. Melegkedvelõ: a téli fagyokat elviseli ugyan, de termése a Kárpátoktól északra csak kivételesen jó években érik be. Június-júliusban virágzik. Virágait részben a szél porozza be, részben a rovarok. Az érett gesztenyék októberben hullanak a földre a felpattanó kupacslevelek közül. Termése, a gesztenye nagyon sokféleképpen használható. (Forrás: Wikipédia)

Virágzó szelídgesztenye

Természetesen hirtelen sokk helyzetben még mindig az Elsősegély cseppek eszencia az elsősorban használandó szer. Viszont, ha olyan helyzetbe kerülünk, ami hosszabb ideig tart – például veszteségek feldolgozása, élethelyzetek megváltozása és annak feldolgozása – akkor olyan eszenciára van szükség, ami a nagyon mély állapotból nemcsak kimozdít, hanem hosszabb ideig tartó szedés (1-3 hónap) esetén beindítja az öngyógyító programot, az egyensúly visszaállítását.  A pozitív változás akár pár nap szedés után is megmutatkozik, de 1 hónapon keresztül mindenképpen ajánlatos szedni a cseppeket.

A reményvesztettség és depressziós állapotra a Sülzanót és a Vadrepce eszenciák szedését javasolom, valamint a Tárnics eszenciát, mely segít abban, hogy gyökeret verjünk világunkban, megerősödjön a hitünk, a bizalmunk a történésekben.

Abban az esetben, ha az általunk nehéz helyzetekben pánik érzést is megélünk, akkor a Napvirág eszencia vissza tudja adni erőnket, hogy kilépjünk a szorító érzésből.

Mindig meg kellene találnunk a probléma eredőjét, mert a megoldáshoz ez elengedhetetlen. Javítani lehet az állapoton, de végleges gyógyulás, illetve változás akkor tapasztalható, ha lélek önmagát gyógyítja meg azzal, hogy felismeri az “eredőt”, szembesül vele, és adott esetben elfogadja vagy tovább dolgozik rajta, “megnézi” a következményeket, szembesül azokkal is. A “feltáró” munkában egy szakemberrel való beszélgetés mellett a meditáció is nagyon hasznos. A virágeszenciák közül az Ernyős madártej oldja a sérüléseket, traumákat, majd a Dió eszencia segít abban, hogy feldolgozás után túllépjünk, és haladjunk tovább az utunkon.

Lehetnek segítőink, terapeuták, – sőt sok esetben elengedhetetlen, hogy találkozzunk ilyen emberekkel – de megoldás mindig ÖNMAGUNK vagyunk.

Feszültségekkel teli és reményvesztett állapot fennállása esetén a Bach-virágterápia mellett én még a meridián energia masszázst javaslom a hozzám fordulóknak. 

Sokoldalú virágcseppek – a kevésbé használt eszenciák

Biztosan más virágterapeuták is így vannak, én mindenesetre megfigyeltem, hogy vannak olyan Bach-virágeszenciák, melyeket szinte alig adok a hozzám fordulóknak. Néhányat ezek közül szeretnék bemutatni.
Jerikoilonc

Jerikói lonc

Talán a legkevésbé a Jerikói lonc eszenciát keverem a személyre szabott keverékbe. Ez a 3. csoportba, a „Jelen iránti érdektelenség” csoportjába tartozik. Azoknak való, akik a múltban élnek, akik megrekedtek valami vagy valaki mellett, ami már elmúlt, aki már elment. Gyakori náluk ilyesféle mondat, hogy „..amikor még dolgoztam/ amikor még fiatal voltam/ amikor még xy élt/amikor még a régi rendszer volt… stb. Az adott személy környezetében élőknek az ilyen fajta megnyilvánulások egy idő után nagyon fárasztóak, de ami még lényegesebb, hogy ez a fajta viselkedés adott személy úgymond az életben elvégzendő feladatának, fejlődésének nagy gátja lehet. A múltban élni, és azon keseregni teljességgel felesleges, energiát elvonó. Ennek ellentétje – ugyanebbe a csoportba tartozó eszencia – az Iszalag, mely folyton a jövőbe tekint, álmodozik, és kedvenc mondata a „… majd ha ez és ez megvalósul/ majd ha több pénzem lesz/ majd ha gyerekem lesz/ majd ha lesz munkám..” stb. Itt sem a jelennel foglalkozik az egyén, hanem inkább tervezget (és nem konkrét terveket, célokat fogalmaz meg!), álmodozik. Itt is az a probléma, hogy a jelenből von el energiát ez az állapot, pedig pontosan az itt és most-ra kellene koncentrálni. Az Iszalag eszenciát azért mégis többet használom, mert például figyelmetlen, tanórán álmodozó gyerekeknek, vagy az élet folyásából menekülő kamaszoknak – például a virtuális világba menekülő, számítógépfüggő – ez nagyon jó segítő eszencia.
Békaliliom (Hottonia palustris)a

Békalilom

Viszonylag keveset használom a 4., a „Magányosság” nevet viselő csoportba tartozó Békaliliom és Hangafű   eszenciákat. A Békaliliom a magányos, elszigetelődött emberek eszenciája (bizonyára ezért jutnak el hozzám ritkán). Megkeseredettek, kivonják magukat az életből. Pedig a legtöbb esetben jószívűek, és szívesen barátkoznának, de soha nem kezdeményeznek, nagyon kevés vagy épp csak egy barátjuk van. Megint a kamaszok példáját hozom, mert ilyen korban előfordulhat, hogy a tizenévesnek bizony elege lesz mindenből, és „úgy vonódik ki”, hogy mindeközben magányossá válik. Azonban ez legtöbbször, főleg hosszú távon nem jó neki. Ezt sokszor a szülők látják kívülről, és nagyon jó, ha ennek megoldásában is próbálnak segíteni gyereküknek. A Hangafű egy kicsit másképp magányos. Ő tulajdonképpen nagyon nem akar magányos lenni, sőt.. Viszont van valami gát, amit persze többnyire maga épít, ami miatt mégis eléggé magányos vagy legalább is nincs „igazi” barátja. Általában nagyon sokat beszél, ezzel is fel akarja magára hívni a figyelmet, ami pedig pont túl sok a többiek részére. A Hangafű állapotra nagyon jellemző, hogy csak magáról, a saját problémáiról, terveiről beszél az illető, meg sem hallja a másik ember mondatait. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez milyen fárasztó.. Figyelem! Gyerekek esetében a túl sok  beszéd, főleg szülő irányába lehet jele annak, hogy több törődést vár
hangafu-bach-virag-terapia

Hangafű

a gyerek, de lehet jele egy nagyon régi sérülésnek is, az elhagyatottság érzésének, amikor is őt valahol, valamikor elhagyták, és ebben ő mélyen sérült, és már semmiképp nem akarja újra átélni azt. Ha erre gyanakszunk, akkor a Hangafű mellett az Ernyősmadártej eszenciát mindenképpen kell adni. Ez utóbbi egyébként nem tartozik a ritkán használt eszenciák közé.
szolo

Szőlő

Itt van még a Vasfű és a Szőlő eszencia, ami 7. csoportba tartozik, melynek elnevezése „Mások boldogulása miatti túlzott aggódás”. Ezt én úgy fordítanám le, hogy nem igen hagyjuk a másikat a saját útján járni, a saját döntéseit meghozni, bele avatkozunk a dolgaiba. A Vasfű alkat mindig meg akarja győzni a másikat a saját elképzeléseiről, szinte rá akarja beszélni a másik embert valamire, amit ő jónak tart. Nagyon lelkes típus egyébként, néha már-már túlhajszolja magát lelkesedésében, és ezért kimerült is lehet. Viszont nem rossz szándékú. Ellentétben a Szőlő típussal, aki ha nem is tudatosan rossz szándékú, de mindenképp gátja környezetének abból a szempontból, hogy csak az ő döntése a jó, csak az ő meglátásai és véleményei a mérvadóak, ahhoz kell ragaszkodni, azt kell követni. Ez a helyzet előfordulhat egy családban, ahol valamelyik szülő nagyon erősen, szinte elnyomóan viselkedik a többiekkel szemben. Ugye, nem kell mondanom, hogy ilyen problémával nem jön el az az ember, aki valóban ilyen a családjával szemben. Ha ő ezt nem veszi észre, és nem akar javítani rajta akkor sajnos nem lehet segíteni, legalább is azzal nem, hogy a kezébe adunk egy üvegcse Bach-virágkeveréket, hogy jó lenne, ha elfogyasztaná. Ugyan is neki látnia kell a hibát, és akarnia kell azon változtatni. Viszont nem kell ilyen szélsőséges esetekben gondolkozni, mert egy-egy életszakaszban előfordulhat, hogy valakire rá akarjuk kényszeríteni az akaratunkat, de ha ezt észrevesszük, és belátjuk, hogy ez nem visz előre, akkor már nagy segítség 1-2 hónapig Szőlő eszenciát tartalmazó Bach-virágkeveréket szedni. Jó merengést kívánok!

Év végi hajrá

Nemrég egy általános iskolás gyermekeit nevelő szülő kért tőlem tanácsot, illetve Bach-eszencia keveréket 10 éves kislányának, aki teljesen kimerült és fáradt, most az utolsó hetekben a téli szünet előtt. Azonnal megjelent bennem az általam “energia bombának” nevezett keverék, mely Olajfa, Gyertyán és Szilfa eszenciákból áll. Az Olajfa valóban a teljes kimerültségre jó (testi és/vagy lelki), a Gyertyán leginkább a mindennapok taposómalma érzését enyhíti (minden nap ugyanaz, gyűrjük a napokat érzés), a Szilfa pedig a stresszes helyzetekben, túlvállalások esetén segít. Ez utóbbit én ajánlom azoknak is, akik a karácsonyi készülődésben idegesek, túlhajszoltak, úgy érzik többet vállaltak, mint bírják. Visszatérve a fenti kisdiákhoz, a szülő elmondta, hogy a gyerek társaival kicsit durva hangnemben beszél mostanában és sokat kritizál. Ennek javítására a Magyal és a Bükk eszenciákat javasoltam. Ha bárki magára ismer, és szeretné megkönnyíteni az elkövetkező heteit, rendelje meg a cseppkeveréket! smile Ára 2500 Ft (tanácsadás nélkül).

Felvételik, vizsgaidőszak idején

Már 10 éves kortól megindul a verseny, a megmérettetés. 4. osztályos tanulók készülnek a felvételire a 8 osztályos gimnáziumokba, 6. osztályos gyerekek a 6 osztályos gimnáziumokba, 8. osztályosok pedig a “sima” gimnáziumba vagy szakközépiskolába. Túljelentkezés szinte mindenhol van, a felvételi feladatok pedig általában meghaladják az adott korú gyermek iskolai tanulmányaiból merített tudását. A felvételire való felkészülés sokszor jár azzal, hogy a gyereknek különórákra kell járnia. A kötelező iskolai feladatok mellett ez még egy jó képességű diák számára is lehet megterhelő. Nem beszélve még arról, hogy külön nyomást jelenthet a gyerek számára a szülői elvárás. Mégis mit tehetünk, hogy segítsük gyermekünket? Kicsit tükröt tartva magunk elé, először is meg kellene látni, hogy nem mi akarjuk-e kívülről nézve erősebb iskolába vinni a gyerekünket (8 osztályos és 6 osztályos gimnáziumi felvételire gondolva). Lehet,  hogy ő maradna inkább a megszokott környezetében. Bach-virágcseppek szedésével mindenesetre tudjuk őt támogatni (itt jegyzem meg, hogy sok esetben jó, ha szülő is szed  virágcsepp keveréket, mert ez az időszak számára is nehezebb lehet). Például a következő eszenciák keverékének szedése lehet indokolt. Vörösfenyő – az önbizalom erősítésérefelvetelilany Erdei fenyő – az elvárások miatt érzett szorongás miatt, a megfelelni akarás súlya miatt Bohócvirág, Napvirág – félelem a felvételitől, leblokkolás ellen Vadgesztenyerügy, Fehérvirágú vadgesztenye – kifejezetten a tanulást segítő eszenciák, a koncentrációt is segítik Szilfa, Gyertyán – stresszes állapotra, kitartásra  felvetelifui Nebáncsvirág – türelem, kitartás Dió – hogy mások ne befolyásolják (gondoljunk itt arra, hogy valaki megold és leír jól egy feladatot, de mikor látja, hogy a másik gyerek nem azt írta, akkor meginog a tudásában) Természetesen a legtöbb esetben nincs szükség mindegyik eszenciára, és az lenne a legjobb, ha egyikre sem lenne szükség. Szülőknek javaslom a Nebáncsvirág, a Bükk, a Magyal, a Tárnics eszenciákat többek között. Vizsgaidőszak: elvileg ez azért már egy lelkileg erősebb, érettebb kor. Itt is gondot okozhat a túlterheltség (Olajfa, Gyertyán, Szilfa), a félelem vizsgák előtt (Bohócvirág, Napvirág, Vörösfenyő), az összpontosítás elérése és megtartása (Vadgesztenyerügy, Fehérvirágú vadgesztenye, Iszalag). Jó szolgálatot tesz a vizsga előtt bevett Elsősegély Cseppek eszencia is.

Ha egy határidőre elvégzendő feladat nyomja a vállad..

Korábbi munkáim során én is többször tapasztaltam, hogy a nagy lélegzetvételű anyagok elkészítése során, a leadási határidőhöz  közeledve milyen feszültségek ébredhetnek az emberben. Ráadásul, ha olyan munkát kell végezni, mely plusz feladat a már meglévők mellé, és még kényszerűségnek is érezzük, akkor már többszörösen is rosszul érezhetjük magunkat a bőrünkben. Nemrég ilyen esetben kértek tőlem segítséget. Kimerültség, rossz alvás, ebből eredő feszültség, indulatosság, idegesség, harag és düh, panasz, stressz, esetleg fásultság és közöny mind lehetnek velejárói az ilyen állapotnak. Ha természetes gyógymódot választunk, akkor igen hatásosan lehet egy jól megválasztott Bach-virágeszencia keverék fogyasztása a terhelt napokon és lehetőség szerint azt megelőzően is. Én a következő eszenciákat javaslom az érzelmi állapotnak megfelelően: Olajfa, Szilfa, Gyertyán: energiabomba Szilfa: jó alvás, stresszes állapot ellenszere Fehérvirágú vadgesztenye: segíti az elalvást, éjszakai ébredésekkor a visszaalvást Gyertyán: a mindennapi taposómalom “elviselésére” Fűzfa: ha másokat okolunk saját rossz állapotunk miatt. “Erről is XY tehet, aki kitalálta, hogy ezt a jelentést így kell megírni, és ilyen rövid határidőre….” Magyal: düh, harag, utálat Vadrózsa: fásult állapot baromira_elege_van Reményvesztettség: Sülzanót Teljes kétségbeesés: Szelídgesztenye Bizonyos esetekben szóba jöhet még a Vörösfenyő az önbizalom megerősítésére, az Erdei fenyő az önmagunkba vetett hit erősítésére, a Cseresznyeszilva az indulatos viselkedés orvoslására. Egy tanácsadás során hamar kiderül, hogy mely eszenciákra van szükség. Egy keverékben maximum 6 eszencia kerülhet. http://pilcsiktunde.hu/bach-viragterapia/online-bach-viragterapia-tanacsadas/  

Mezei katáng – a korlátozás nélküli szeretet virága

Ismerős-e az a helyzet, amikor egy szülő (a legtöbb esetben az anya) gyermeke minden lépéséről tudni szeretne, kontrollálja, nem tudja elengedni felnőtt gyermekét, mindenbe beleavatkozik? Az ilyen szülő negatív katáng állapotban van. Nem csak önmagára nézve káros ez a magatartás, de rossz a családtagjainak is. Ebben az állapotban néha igazi zsarnokká is válhat a szülő. (Itt jegyzem meg, hogy gyermekek is kerülhetnek negatív katáng állapotba, ez mutatkozhat meg a testvérféltékenységben, mikor egy gyermek csak saját magának “követeli” a szülőt. Erről majd egy másik bejegyzésben írok később.). Megfigyelhető az is, hogy ez a magatartás minta továbbadódik egyik generációról a másikra. Ennek tudatosodása már gyógyerővel bír. Aztán, ha a felismerés után az egyén már tesz is valamit a minta megváltoztatására, akkor jó úton jár ahhoz, hogy lezárja családjában ezt a negatív mintázatot. katangmezo A mezei katáng eszencia óriási segítséget nyújt ebben. Azoknak az anyáknak is ajánlom, akik felnőtt fiukat nehezen engedik el, vagy nehezen jönnek ki fiuk barátnőjével. Dédelgetjük, szeretjük, neveljük, de aztán el kell engednünk! Julian Barnard Bach-virágterápia A növényi forma szerepe a gyógyításban című könyvében zseniálisan von párhuzamot az egyes növények megjelenése és az emberi magatartás formák között. A katáng esetében például a vastag karógyökér, melyből minden évben újra kihajt a növény szimbolizálja azt a családot, ahol egyik generációról a másikra adódik át a viselkedési minta, azaz mindig újraéled.

katanggyoker

A katáng a magjait közvetlenül maga mellé szórja, szimbólumaként annak, hogy az ilyen állapotban lévő szülő nagyon szoros kapcsolatot akar tartani gyermekével, tudni, látni akarja, hogy mit csinál. Egy-egy virág nagyon rövid ideig, csak egy délelőttnyi időt virágzik, az egész növény virágzási ideje azonban hosszú tavasztól október végéig tart. Tehát az ilyen típusú ember sokat ad magából, de hamar kimerülhet. Végre nézzük a pozitív állapotot is! Odaadó, korlátok nélküli szeretet jellemzi. Figyel a másikra, de figyelme nem tolakodó. Pozitív rezgéseket áraszt, elégedett, kiegyensúlyozott. Ez utóbbi nyilvánul meg a katáng gyönyörű kék árnyalatában is. A Katáng Bach-virágeszencia elindítja a folyamatokat a pozitív irányba. Megjegyzem, hogy a katáng a fitoterápiában is felhasznált jótékony hatású növény (máj- és epevédelem).rozsaszinkatang halvanykatangkekkatang A katáng egy igazi talaj pH jelző. Semleges vagy enyhén lúgos talajt kedvel, és ekkor lesznek virágai mennyei kékek (középső fotó). Savas pH-jú talajon egészen rózsaszínes lesz a virágok színe.

Elsősegély Cseppek alkalmazási lehetőségei

Az Elsősegély Cseppek (Rescue Remedy) alkalmazása igen sokféle helyzetben és állapotban tudott segíteni a hozzám fordulók problémáinak oldásában. Az alábbiakban néhány ilyen esetet sorolok fel. Előtte azonban pár gyakorlatban bevált dolgot leírnék az eszencia szedéséről. Ritkán használom középhígításban, azaz a kereskedelmi forgalomban beszerezhető hígításban (Ha valaki mégis úgy érzi, hogy a középhígítású eszenciákra van szüksége, ezt a beszerzési forrást ajánlom: EszenciaCentrum Kft, http://eszenciacentrum.hu/). Én inkább készítek egy olyan oldatot, melybe 7-10 csepp Elsősegélyt teszek, szemben az átlagos 2-3 csepp/30 ml eszencia mennyiséggel. A tovább hígított változatot azért is ajánlom, mert a középhígítású eszencián erősen érezni az alkoholt, így ha kisgyereknek van szüksége rá, még fél pohár vízben való feloldás esetén is  túl alkoholos az íz (és persze nemcsak az íze..). Alkalmanként 4-5 csepp nyelvre vagy nyelv alá. Sürgős  és indokolt esetben ismételhető 20-30 percenként. Lehetőség szerint betartva a szokásos előtte-utána 20 percig nem szabad enni szedési szabályt! Valamely terhelő eseményt megelőzően (pl. vizsga, műtét, PMS) naponta 4×4 csepp szájba vagy 1 pohár vízben feloldva. Előfordul, hogy az Elsősegély Cseppeket úgy használom, hogy a személyre szabott keverékbe 1 komponensként beleteszem, és ekkor a szokásos 2-3 csepp/adag mennyiséggel készítem. Egy terápia elején, “égető” helyzetben szoktam beletenni az első adagba.
 • Vizsgák, felvételi, fellépés előtt közvetlenül vagy azt megelőző pár napban kúraszerűen,
 • Műtétek előtt,
 • Ha elveszett valami (lehet ez egy számunkra fontos tárgy vagy egy kisállat is),
 • Váratlan, ijesztő helyzetekben például egy rossz hír hallatán vagy balesetnél,
 • Veszekedést, nézeteltérést követően (például iskolában gyerekeknél),
 • Nőknek PMS esetén,
 • Fehérvirágú vadgesztenyével kombinálva igen jól segíti az elalvást,
 • Állatoknak szájba fecskendezve vagy ivóvízbe téve vihar, tüzijáték idején,
 • Növényeknek átültetéskor,
 • Ha a kisgyerek nagyon rosszul viseli a beszoktatási időszakot vagy egyéb változást (szülők válása például),
 • Érzelmi trauma esetén,
 • Szülés előtt
bach_elsosegely_rescue_csepp-500x554

Elsősegély cseppek – magyar termék, készítő: Ulmus Kft.

Készítés otthon Szükséges alapanyag, tároló: 30 ml-es cseppentős sötét színű üveg, grape-fruit mag kivonat, tiszta víz, középhígítású eszencia (a képen látható). Elkészítés: Az üveget majdnem teletöltjük vízzel, adunk hozzá 3-4 csepp grape-fruit mag kivonatot, utána beleteszünk 7-10 csepp Elsősegély Cseppek eszenciát. Tárolás: szobahőmérsékleten, mikrohullámú sütőtől, mobiltelefontól, egyéb elektromos berendezéstől legalább 1,5 méter távolságban. Célszerű fém dobozban tárolni.

Lelkiismeret furdalás, önmagunk hibáztatása

Találkoztam olyan emberrel, aki mindig magát hibáztatta bármiért, ami vele vagy a családjával nem úgy sikerült, ahogy azt elgondolta. Az igaz, hogy minden tettünknek súlya van, és a felelősséget vállalnunk kell tetteinkért. Mégis ebben az esetben túlzó volt ez az érzés. Ennek javítására a Bach-virágterápia az Erdei fenyő eszenciát javasolja. Erdei fenyő állapotban hajlamos az ember akár mások hibáiért, tévedéseiért is magára venni a felelősséget. Gyakran lehet lelkiismeret furdalása, mert úgy érzi nem tett meg minden tőle telhetőt egy adott szituációban. Gondoljunk itt például egy anya-lánya kapcsolatra, melyben a lány lelkiismeret furdalással küzd, mert nem akar/mer ellentmondani, az anya nagyon sokszor nem tudatosan, de rátelepszik a lányra, nem hagyja saját útját járni. Ebben a helyzetben a Kisezerjófű is elkel a terápiában, de fontos elem az Erdei fenyő is. Ezek az emberek általában sokszor bizonyítani akarnak, elsősorban mások felé. Sok esetben ez a szülő. Előfordulhat ez akkor, amikor már a gyerek is felnőtt korú, de elég gyakran van kiskorú gyermek-szülő kapcsolatban is. Ha valakit nem dicsérnek, nem elégszer és/vagy nem jól, akkor érezheti úgy a gyerek, hogy ő nem elég jó, ebből adódóan mindig bizonyítani akar, jó gyerek akar lenni.
Erdei fenyő virága

Erdei fenyő virága

Az eszencia szedésével egy újfajta felszabaduló érzésünk támad. Érdekesség egyébként, hogy az asztmások mennyire szeretik a fenyőerdőt, minden fenyő félét gyakorlatilag. Számukra az erdei fenyő a felszabadult légzést biztosítja. Energetikailag is a sok tűlevél nagy felszabadító energiát hordoz magában. Igen gyakran társul az Erdei fenyő állapot önbizalomhiánnyal is, melyet a Vörösfenyő eszenciával javíthatunk. Általában ez nem akut problémaként jelenik meg, hanem adott esetben régóta fennálló viselkedési formával állunk szemben, ezért a Bach-virágkeveréket 2-3 hónapig is kell szedni a biztos változás érdekében. Természetesen egyénenként eltérő lehet a reakció idő hossza.

Leblokkolás, pánik, félelem

Volt már olyan érzésed, hogy a torkodban dobog a szíved? Meg akartál szólalni, de valahogy nem jöttek a szavak? Volt már olyan, hogy valaki keményen szólt hozzád, és Te nem tudtál megfelelően válaszolni? Higgadtan, semlegesen vagy épp megértéssel? Új társaságban nehezen szólalsz meg, inkább meghúzódsz a sarokban? Olyan volt-e már, hogy elöntött a forróság, ha megláttál valakit, akit inkább kerülnél? .. és olyan volt-e már, hogy földbegyökerezett a lábad, mikor megláttál szabadon egy kutyát, aki feléd közelít? Ébredtél-e zaklatottan, sírva, ébredt-e a gyermeked így? Vizsga közben mindent elfelejtettél, pedig tegnap este még mindent tudtál? Több ember előtt kellene beszélned, és ettől nagyon félsz? Néha rád tör a pánik? Vagy nem is annyira néha? A Bach-virágterápia szempontjából ezek mind egy virágról szólnak, a Molyhos napvirágról. Ő a megoldás kulcsa, legalább is az egyik kulcsa. Rock Rose 1_0 A Molyhos napvirág eszencia cselekvésre ösztökél, szólalj meg, merj lépni, haladj! Gyönyörű sárga (mit ne mondjak, szeretem!), akár csak a napfonat csakra, mely szintén a cselekvés, a tettek központja. Ez a pici virág fontos összetevője az 5 komponensű Elsősegélycseppnek is. Babáknak akkor adom, ha sírva, vigasztalanul ébrednek álmukból (és ez rendszeres), kisgyermekeknek, ha leblokkolnak, netalán dadognak, iskolás gyerekeknek, egyetemistáknak ha feleleteknél leblokkolnak, nem jut eszükbe a tananyag. Pánik betegségnél nagyon jó kiegészítő eszencia. Ilyen esetben érdemes kombinálni a kezelést más alternatív gyógymódokkal, és orvos tanácsát is minden esetben ki kell kérni.

Tárnics a HIT virága

A Bach-virágterápiában a Tárnicsot a hit virágának nevezik. tarnics2 Mit is jelent ez nekünk? A hit elvileg velünk született “készség”, tudás. Nem kell tanulni, mert természetesen van velünk, bennünk. A probléma az, hogy a mélyről jövő hitet már nagyon kicsi korban el lehet veszíteni. Aki már egy kicsit is ingadozik, és nem kap otthon pozitív megerősítéseket, bizony hamar bizalmát veszti az életben, abban, hogy mindennek helye és ideje van, és pont akkor, amikor az történik velünk. Tehát már a gyerekeknél is fennáll ez a probléma. Pedig a mostani gyerekek nagyon erősek, egyben nagyon érzékenyek is. Pontosan ezért hatnak súlyosabban a környezet negatív dolgai  rájuk (óvodai, iskolai kudarcok, indokolatlan szigor, kiabálás, veszekedés stb.). Álljunk gyerekeink mellett ki! (hogy hogyan tudunk ebben is megerősödni, azt egy másik cikkben írom majd meg, a kulcsszó a Kisezerjófű). A Tárnics eszencia akkor is nagyon fontos a problémák megoldásának segítésében, amikor élethelyzetünk változik, még nem teljesen látjuk a jövőt, tervezünk, de minden kisebb akadály (ami számunkra természetesen nagynak tűnik) megingat minket abban, hogy elinduljunk, tovább lépjünk az úton. Ha a terápiában egy kis elakadást észlel a terapeuta, akkor is meg kell vizsgálni, hogy nem szükséges-e a Tárnics eszencia. Ez lökést ad, mintegy újra összekapcsol az eredővel.