A biztonságérzet megingása

A hozzám forduló szülők gyermekeinél elég nagy számban tapasztalom azt a fajta félelmet, mely a létbiztonság érzetéhez kapcsolódik. Tehát nem “csak” arról van szó, hogy fél valamitől vagy valakitől, hanem aggódik is a jelen helyzet, sőt a jövő miatt is. A teljes biztonságra törekszik, amit leginkább otthon talál meg, a szüleinél. Ez jó, és természetes, csak akkor nehéz a helyzet, ha túlzásokba fordul át. Ilyen lehet például az, ha szülő nélkül nem alszik el a gyerek, ha nagyon aggódik a szeretteiért, ha távol tartja magát az általa veszélyesnek ítélt játékoktól, sport tevékenységtől. Ezek a magatartás formák mind besorolható a “félelmek” kategóriába, azonban mégsem ilyen egyszerű a dolog. Ezeknek a gyerekeknek nehezükre esik kockáztatni, a szó jó értemében. Az életben pedig szükség van a váltásokra, változtatásokra. Bohócvirág, Rezgőnyár, Ernyős madártej, Vörösvirágú vadgesztenye, Tárnics, Kékgyökér, Vörösfenyő, Napvirág, Elsősegély cseppek mind alkalmasak lehetnek a biztonságérzet megerősítésére. Minden esetben érdemes a lehető legmélyebben megvizsgálni a helyzetet, és beazonosítani az okokat. Ha ezt megtettük, illetve megtette a gyermek, akkor ez önmagában már elindítja a lelki egyensúly helyreállását. A virágeszenciák pedig segítenek minél hamarabb eljutni az egyensúlyi állapotba, és ott is maradni abban. A Dió eszencia ilyenkor is abban segít, hogy a külső befolyások ne ingassák meg ezt az egyensúlyt.
A virágenergetika szerint a fehér liliom a legmagasabb erők jelképe és hordozója. Erősíti a lelki erőt.

A virágenergetika szerint a fehér liliom a legmagasabb erők jelképe és hordozója. Erősíti a lélek erejét.

 

Kamaszkor – segítenek a Bach-virágeszenciák

Amikor egy kicsit fellélegzünk, hogy nincs már éjszakai ébredés, sírás, testvérféltékenység, nincs ovi vagy iskolakezdés, no akkor beköszönt a kamaszkor. :)

kamaszpanasz

A gyerekek egyre jobban kifelé tekintenek, nem biztos, hogy az anya vagy apa lesz az, akivel minden gondolatukat megbeszélik. Kikérik maguknak, és azonnal felfedezik a még jól “becsomagolt” tanácsokat is (például amikor a szülő arra próbál rávilágítani, hogy reggel 10 fokban fel kellene venni meleg pulcsit is, hiába lesz 25 fok napközben..), hiszen ők mindent tudnak, sőt jobban tudják azt, mint a felnőttek. A világ egyre jobban tágul számukra is, és ebben a világban mindenkinek meg kell találnia a helyét. Egyszer fent, egyszer lent, puszit adni nyilvánosan tilos, de az esti összebújásra még szükségük van. Még sokat lehetne erről az időszakról mesélni. Ezen mi is keresztül mentünk egyszer, és egyikőnk gyereke sem fogja átugrani ezt az időszakot. Vannak olyan szülő-gyermek kapcsolatok, ahol minden simán megy, mondhatni jól állnak együtt a csillagaik.. viszont van, akiknél nehezebb ez a pár év, és egészen biztosan nemcsak a szülő számára. A gyermek – ha kimondja, ha nem – általában mindig megbánja, ha  csúnyán, erőszakosan beszél, vagy bántja esetleg a kisebb testvérét. Ő is szenved, és a szülő feladata az, hogy segítsen rajta.  Neki vannak erre eszközei (őszinte beszélgetések, vagy el tudja vinni őket pszichológushoz, más terapeutákhoz, stb). Néhány Bach-virágeszenciával segíthetjük jobban megélni ezt az időszakot. A kamasz gyermeknek:
 • Ha durva, csúnyán beszél: Magyal
 • Ha alig tudja visszafojtani dühét, és az csak nő, nő benne: Cseresznyeszilva
 • Ha nagyon befelé fordulóvá válik, álomvilágban él: Békaliliom, Iszalag
 • Ha mindennel és mindenkivel intoleráns: Bükkfa
 • Ha türelmetlen: Nebáncsvirág
 • Ha lelkiismeret furdalása van azért, amit csinált, mondott: Erdei fenyő
 • Ha önértékelési problémái vannak: Vörösfenyő
 • Ha nagyon fáradt és fásult: Olajfa, Gyertyán
Nagyon fontos eszencia még a Dió ebben a korban is. A Dió a változások megélését teszi könnyebbé. Ilyen változás az is, amikor kamaszkorba lép a gyerek. (Később ilyen lesz majd az elválás a szülőtől, ami egyébként inkább a szülőt “betegítheti meg”, de ilyen nőknél a változó kor is vagy később a nyugdíjba menetel). Ha egy szülő ilyenkor magába mélyed, meglátja, hogy bizony ő is tudna egy-két dolgon változtatni annak érdekében, hogy a kapcsolat gyermekével harmonikusabb legyen. Gyermekeink sokszor a legnagyobb tanítómestereink, nagyon jó tükrök, ezért (is) figyeljünk rájuk. Amit a szülőnek ajánlanék:
 • Az első kettő a kamasz gyermeknek is ajánlott eszencia: Magyal, Cseresznyeszilva
 • A Bükk és a Nebáncsvirág is
 • Ha mindenről tudni akar a szülő, mindenbe beleszól: Katángkóró (ez az eszencia később nagyon fontos, amikor a gyerek már fiatal felnőtt, de a szülő nem képes “elengedni” őt)
 • Irányít a szülő, csak az a jó, amit ő mond: Szőlő
Ha segítséget kap a gyermek (és a szülő), akkor jó esély van arra, hogy lelkileg kiegyensúlyozott, szívében nem sebeket hordó felnőtt válik belőle.

kamasz_onbizalom_tabor_1

 

Sokadszor a félelemről – gyermekeink félelmei

Elég sok kisgyermek életét – ezáltal pedig szülei – életét is megkeserítik az olyan jellegű félelemek, amikor a gyerek fél este elaludni lámpa nélkül, fél kimenni éjszaka a mosdóba, fél bizonyos emberektől, űrlényektől, betörőktől, stb. Ezeket a félelmeket mindenképpen komolyan kell vennünk! Jó, ha tudjuk, hogy ezek a félelmek miből táplálkoznak, hiszen akkor már tudunk is ellene tenni. Mindenképpen segítünk gyermekünknek azzal, hogy a Bach-virágok közül a Félelem csoportból választunk nekik eszenciákat. Én egy olyan esetben, amikor például az elalvással vagy az éjszakai kimenetellel van gond mindig adok Bohócvirág és Rezgőnyár eszenciát is. Az előbbi arra való, ha a gyermek megfogalmazza konkrétan, hogy mitől fél (például: félek Mari néni kutyájától vagy egyszerűen csak a kutyáktól, félek az iskolában a feleléstől), utóbbi pedig az ismeretlen eredetű félelmek orvoslója (félek a sötétben). Fontos megvizsgálni, hogy mióta vannak a gyermeknek ezek a félelmei, történt-e változás az életében, volt-e valami traumatikus élménye (ilyen lehet például a szülők válása). Ez lehet a probléma egyik kiváltója, és ilyenkor az Ernyősmadártej oldja a feldolgozatlan traumát. Vannak olyan élethelyzetek, mikor a probléma erősödni látszik. Tanévkezdés, költözés. A változásokhoz való jobb alkalmazkodást segíti a Dió eszencia. Természetesen nekünk szülőknek arra is ügyelnünk kell, hogy a gyermek mit, mikor néz a TV-ben, mit olvas, van-e kedvenc időtöltése (ami nem a számítógépezés!). Nagyon sok félelem forrását szüntethetjük meg, ha odafigyelünk ezekre a dolgokra. gyerek_alszik

Évkezdés bölcsiben, óvodában, iskolában

Hamarosan újra elkezdődik az iskolaév. Ez nem minden gyereknek megy könnyen. Van, akinek “csak” egy kis plusz energia kell, hogy reggel felébredjen, és van aki szorongással várja az évkezdést. Talán azok vannak a legnehezebb helyzetben, akik most kezdik az iskolát. Természetesen nem törvényszerű, hogy negatív érzések kerülnek felszínre, de ha mégis.. Ha már most látjuk a jeleket a gyerekeken, akkor érdemes alkalmazni pár hétig olyan Bach-virág csepp keveréket, mely megkönnyíti nekik az első heteket. Érvényes ez egyébként nemcsak az iskolás korú, hanem az óvodát vagy bölcsődét kezdő kisgyermekek esetében is. iskolakezd+ęs-+Âr+Âmmel1_1359459991 Szülőként pedig azon kell egy kicsit elgondolkoznunk, hogy mi milyen érzésekkel, érzelmekkel állunk az évkezdéshez. Gyermekeink ugyan is minden valószínűséggel megérzik rajtunk, ha e miatt feszültek vagyunk. Tehát én javasolnám a szülőnek is, hogy szedje, akár ugyan azt a eszenciakeveréket pár hétig, míg belerázódik a család az új helyzetbe.
 • Hogy a reggeli felkelés ne legyen olyan nehéz: Olajfa, Gyertyán
 • Szorongás és megfogalmazott félelemek ellen: Rezgőnyár, Bohócvirág
 • Önbizalomhiány esetén: Vörösfenyő
 • Új közösségbe való kerüléskor (kezdés bölcsiben, oviban, iskolában vagy új helyen): Dió
 • Türelem hiány esetén: Nebáncsvirág
Mindenkinek zökkenőmentes tanévkezdést kívánok!

Ha a baba nem alszik – Bach-virágeszenciák, melyek segítenek babának, szülőnek egyaránt

Többen kérdezik tőlem, hogy hány éves kortól lehet alkalmazni a virágcseppeket. Már csecsemő korban is, csak akkor egy kicsit másképp. amikor_gyerek_alszik A következő kérdés a babákkal kapcsolatban sokszor az alvásról, illetve inkább a nem alvásról szól. Nehezen alszik el a baba, éjszaka többször felsír, kisgyerek vándorol a szülők ágyába hajnalban, egyedül nem alszik el, és hasonlók. Jelentem, tudom miről van szó, a most kamasz fiam produkált ebből párat anno. Sajnos még nem alkalmaztam akkor a virágcseppeket.. Most már viszont más gyermekeinél alkalmazva és tapasztalatot szerezve tudok átadni pár hasznos tanácsot a Bach-virágcseppek jótékony hatásáról. Nehezen alszik el, egyedül nem alszik el: majdhogynem általános, és azt gondolom a kisgyermeknek valóban szüksége van ezekre az esti együttlétekre ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, megnyugodjon. A gond akkor kezdődik, ha már a “kiosonás” taktikáját kell választanunk. Ezen a ponton már biztos fáradtak vagyunk, rendesen. A probléma megoldásához tartozó eszenciák legfőképp aRezgőnyár, Bohócvirág, Dió. Éjszaka felsír, de szinte fel sem ébred, csak vigasztalanul sír: hatékony eszencia a Napvirág, esetenként az Elsősegélycsepp. Természetesen a felsírás oka lehet fogzás, vagy betegség is (pl. fülfájás). Az Elsősegélycsepp ezekben az esetekben is áldásos hatású. Mindig felébred, egy átaludt éjszaka sem létezik: Vadgesztenyerügy, Ernyős madártej, Dió. Ezek lehetnek a legfőbb eszenciák a babáknak, és még egy nagyon fontos, az Elsősegélycsepp, ami például oldja a babában a szüléssel kapcsolatos traumákat, ha van ilyen. Fontos! Teljesen természetes, hogy a babák és kisgyermekek időnként felsírnak, néha-néha félnek valamitől, néhány napon keresztül több törődést igényelnek, be szeretnének menni a szülői ágyba. Megoldandó problémáról akkor beszélhetünk, ha ezek régebb óta, és szinte folyamatosan fennállnak. Jó tudni még, hogy általában az anyának is kell szednie eszenciakeveréket a terápia ideje alatt. Van, amikor ugyanazokat, mint a baba (szoptatás idején jellemzően), + még 1-2 eszenciát. Szoktam például adni fáradtságra/kimerültségre, türelmetlenségre eszenciákat az anyának. Az egész családnak jó, ha ez az időszak minél kevésbé megterhelő.

Beilleszkedés egy új közösségbe

Bekerülni közösségbe, egy új és ismeretlen helyre még a felnőtteknek sem mindig zökkenőmentes feladat. Gondoljuk csak el, hogy milyen lehet egy kisgyermeknek, aki eddig megszokta a meleg otthoni környezetet, anya, apa közelségét, azt, hogy mindig figyelnek rá, meghallgatják őt. ovikezdesA bölcsőde vagy óvoda először még ijesztő lehet. Nincs ott anya, apa, minden idegen az elején. Jó esetben az óvónénik megengedik, hogy a kisgyermek bevigye a kedvenc takaróját, plüssét vagy cumiját. Van ahol azonban nem engedik meg ezt, a kisgyermek számár oly fontos kapaszkodókat. A gyermekek egy részének nagyon nehéz ez az időszak, nehezen válnak el reggel a szülőktől, sírnak, nem akarnak bemenni a csoportba. Erősítésre, megerősítésre van szüksége. Jó helyre megy, vigyáznak rá (erről győződjünk meg mindenképpen!), talál majd társat, szeretni fogják, stb. Ekkor szoktam javasolni a Vörösfenyőt az önbizalom erősítésére, a Tárnicsot a hit megerősítésére (bizalom a világban), Bohócvirágot és Rezgőnyárt a félelmek leküzdésére. Egyes esetekben a Napvirágot, ha a gyermek szinte leblokkol új helyzetekben, és vigasztalhatatlanul sír. Előfordulhat az, hogy a gyermek sír, de csak addig, amíg a szülőt látja, utána jól van. Ilyenkor jelzi, hogy bizony ő azért egy kicsit meg van sértve, hogy neki oviba vagy bölcsibe kell jönnie. Semmi baj ezzel, hamarosan elmúlik. De figyelni kell, hogy valóban elmúlt-e ez belső feszültség vagy munkálkodik benne. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha van még otthon egy vagy több kistestvér, akik még nem érték el az óvodáskort. Ekkor néha előfordul, hogy még ő is szeretne kisbaba maradni, úgy viselkedik, visszaveszi régi szokásait, szeretné, ha ő is ugyanannyi figyelmet kapna, mint kistestvére. Hangával szoktuk ilyenkor őket segíteni. Hisztire, toporzékolásra jó a Katáng virágcsepp, a Magyal, ha üt, rugdos, vagy önmagát bántja (körömrágás pl.). Minden gyermek más, más nevelést kapnak, eltérő a környezet. Ebből adódóan minden esetet külön-külön kell vizsgálni. Nagyon fontos, hogy a szülő is magába nézzen, felmérje, hogy vajon ő helyesen cselekszik-e. Érdemes “kívülállóként” tekinteni a helyzetre,  beszélgetni más szülőkkel, az óvónővel, barátokkal. Sokszor ezek a beszélgetések már meg is oldják a helyzetet. Úgy, hogy a szülőben oldódik fel a probléma, majd ezt követően a gyermek is megnyugszik, hozzászokik az új helyzethez. Ha mégsem, akkor érdemes szakemberhez fordulni. beszoktatas_bolcsodebe_ovodaba_1

A hiszti, avagy megőrül az egész család

Emlékszem arra az alkalomra, amikor a fiam (de lehet, hogy én??) levágott egy hisztit a piac közepén. Nem tudtam akkor eldönteni, hogy ki van rosszabbul, ő vagy én… Nem fordult túl sűrűn elő ez velünk, neki más kifejezés módjai voltak arra, ami nem tetszett épp. Ez sok évvel ezelőtt történt, akkor még nem alkalmaztam a Bach-virágcseppeket. Ma már bölcsebb (és higgadtabb) fejjel azt gondolom könnyen tudnám fiam ilyen irányú megnyilvánulását könnyíteni. Merthogy véleményem szerint a hiszti “csak” egy önkifejezési forma. Ha nem irányul kellő figyelem gyermekünkre, vagy nem értjük meg, vagy túl korlátozóak vagyunk, akkor előfordulhat, hogy vigasztalhatatlan sírásba torkollik egy-egy jelenet az életünkben. Persze vannak olyan gyerekek, akik több odafigyelést igényelnek, akik szinte kiharcolják, hogy csak velük foglalkozz, és neked elfogy a cérnád. E miatt semmiképp ne hibáztasd magad, azzal csak még  rosszabbul érzed magad!
hiszti2-300x160 Hiszti okai lehetnek: – kistestvér érkezett, de “még én is kicsi vagyok”! Tessék velem is ugyan úgy törődni > figyelemfelhívás, – ha túlságosan korlátozzuk gyermekünket, akkor bizony ő is valahogy érvényesíteni akarja az akaratát. Persze a korlátok szükségesek a biztonságos növekedéshez, de azoknak ésszerűnek és indokoltnak kell lennie. Itt is van olyan gyerek, aki többet “tűr”, és van, aki önálló már igen kis korban. Ha kellő biztonság mellett engedjük, akkor saját hibájából bizonyosan jobban tanul majd, – zsarolós hiszti – hogy megkapjon valamit, – hiszti, mert “vegyenek már észre engem is” – hiszti csak azért is Biztosan van még sokféle hiszti. Én mindenesetre ezt rossz szónak tartom, mert gyermekünk egyszerűen csak nem tudja magát másképp kifejezni. Ez rossz neki is, nekünk is, éppen ezért kell segíteni neki. Alkalmazható virágeszenciák a gyermek részére: Magyal – ha a hiszti agresszióba fordul, akár önmagát bántja (mondjuk veri a fejét a falba), akár másokat Katáng – ha ezzel el akar valamit érni Erdei fenyő – ő is rosszul érzi magát, okolja magát Ernyős madártej a rossz emlékek, érzetek feldolgozására A szülők részére: Nebáncsvirág – türelem! Erdei fenyő – bűntudat ellen Sülzanót – ha reményvesztettek vagyunk, Cseresznyeszilva – ha fel akarnánk robbanni a dühtől Magyal – a szeretet virága

Eltűnt a kiskutyám…..

A szóban forgó kutya már többször megszökött, hiába volt ivartalanítás, hiába volt a kutyaovis képzés. Szerencsére mindig valahogy megkerült. Most azonban nem volt rajta a biléta a telefonszámmal (chip azonban volt már benne). A kisfiú 10 éves volt, és nagyon-nagyon szerette a kiskutyát. Volt, amikor az ágyában együtt aludtak. Minden állatot így szeretett maga körül, cicát, nyuszit, de a kutyus volt az első, ő került elsőnek a családba. Hiába volt hirdetés feladás a helyi újságban, plakátozás szerte a városban, facebook megosztások, bejelentések állatvédőknél, a kutyus nem került elő. A fiú minden áldott este megkérdezte anyukáját (vagy inkább kijelentette): Ugye meglesz Dömi? A válasz igen volt, még hónapok múlva is. Nem szabad elvenni a reményt… A kisfiú azonban minden este sírt, lefekvés után. Napközben a gondolatai az iskola, barátok, játék körül forgott. Este azonban, amikor már minden és mindenki elcsendesedett, előjöttek az emlékek, az együtt töltött boldog órák. A kisfiú mindannyiszor keserves sírásba kezdett. Az anyukája végül ezt már nagyon nehezen viselte, és elhozta hozzám. A megvigasztaláshoz, trauma oldásához ernyős madártejet adtam (az eltűnés időpontjában elsősegély cseppet adtam volna pár napon keresztül). Ahhoz pedig, hogy tovább tudjon lépni az életben diót kapott még. Ekkor már több hónapja nem került meg a kiskutya, a szülők lassan lemondtak róla, a gyermek viszont vigasztalhatatlan volt. Hatás: végre nem volt minden este sírás (néha-néha azért még igen). Ami nagyon fontos volt, hogy a dolgok átfordultak a fiú fejében. Még mindig fájt neki a kiskutya eltűnése, és hiányzott is neki. Azonban mindig azt mondta, teljes meggyőződéssel, hogy Dömi meglesz, tudja, biztosan tudja. 11 hónap után telefonáltak. Megtalálták, bevitték állatorvoshoz, ott leolvasták a chipet. 30 km-re volt eredeti lakhelyétől.bigi_a_beagle_kiskutya_3_508997_51711

Mikor lesz már vége a sulinak?

10 év körüli kislányt hozott el anyukája hozzám az iskolaév vége felé. A kislány, nevezzünk Hannának minden reggel nagyon fáradtan ébredt, alig tudott kikelni az ágyból, sokszor e miatt el is késtek. Voltak gyerekek, akik agresszívak voltak az osztályban, volt, aki őt is bántotta szavakkal. Mivel a kislány nagyon érzékeny, ezért ez mély sebet hagyott benne. Egyszer-egyszer be is pisilt éjszaka. Otthon nagyon nyűgös volt, hamar felbosszantotta magát, ilyenkor sírásba kezdett. Kijelentette, hogy elege van mindenből. Nagyon nyitott, értelmes kislány Hanna. Nálam szépen rajzolt, színezett és mesélt vég nélkül. Mondta, hogy gyakorta unatkozik otthon, testvére (szintén lány, 2 évvel idősebb) nem igazán játszik vele. Ha mégis, akkor mindig ő nyer a játékban. Hanna azt mondta, hogy a testvére okos, ő viszont nem. Kívülállóként én azt láttam, hogy ez egyáltalán nem így van. iskolas_kislanyMinden esetre az iskola végét már nagyon várta. Én a következő sérelmeket, problémákat láttam aktuálisan kezelendőnek: – az iskolai bántásokból származó lelki sérülések oldása, – bepisilés problémája, – az önelfogadás erősítése, – a kimerültség orvoslása, – a nyűgösség elkerülése Erre alkalmazott eszenciák sorrendben:
 • ernyős madártej + dió a továbblépéshez
 • forrásvíz (leginkább a cseresznyeszilvát szoktuk használni a bepisilések megszüntetésére, de ebben az esetben én a forrásvizet választottam, mert: Hanna nagyon vigyázott arra, hogy ne menjen ki színezésnél a vonallal körülhatárolt részekből + nagyon csikis. Ebből arra következtettem, hogy nehezen engedi el magát, tehát kontrollál. Értelemszerűen éjszaka megszűnik az a kontroll, és bepisilés lehet a vége.)
 • erdei fenyő
 • olajfa
 • katáng
További erősítésre szoruló területek: önbizalom (vörösfenyő), hit (tárnics), stressz és teljesítmény kényszer csökkentése (szil). Pár hét múlva jó híreket kaptam. Hanna jól érezte magát, a bepisilés megszűnt.

Félrenyelés, majd ezt követően az evés megtagadása

7 éves kisfiú egy családi ebédnél félrenyelt. Az étel kiköpése problémamentesen sikerült. Mégis, az eseményt követő napokban (12 napon keresztül) nem volt hajlandó szilárd ételt lenyelni. Édesanyja teljesen elkeseredett, mikor találkoztam vele már kimerült és frusztrált volt, dühös is. A gyermek 10 nap alatt 3 kg-ot lefogyott. Szerencsére ivott folyadékot, ivó joghurtot, és némi levest (kizárólag csak a levét). Fáradékony volt. Én az elsősegély csepp azonnali alkalmazását javasoltam. Mivel futólag találkoztam velük, nem terápiáról volt szó, ezért a nálam lévő cseppeket adtam oda. 3 nap múlva felhívtam az édesanyát, és érdeklődtem eszik-e már a kisfiú. IGEN, akkor már 2. napja evett, igaz nem sokat, csak fokozatosan tért vissza, de ez így természetes, és helytálló, hiszen a gyomor bizonyára nagyon összeszűkült ennyi idő alatt. elsosegyelcsepp Nagyon megörültem, hiszen nem lett szükség infúziós táplálásra, melynek eshetősége ott lebegett a kisfiú feje felett. Terápiában alkalmazva én a következő cseppeket adtam volna:
 • ernyős madártej (ez benne van az elsősegély cseppben is, hiszen ez egy öt virágból álló keverék, melyet egy komponensként használunk a keverékeknél) – az átélt traumára, mely maga volt a félrenyelés,
 • bohócvirág – a félelemre, hogy ez újra megtörténhet,
 • molyhos napvirág (melyet szintén tartalmaz az elsősegély csepp) – a pánikra,
 • dió –  a helyzetből való továbblépésre,
 • nebáncsvirág – (elsősegély cseppben ez is benne van) türelemre
 • erdei fenyő – hogy a kisfiú ne hibáztassa önmagát a történtekért, és anyja kimerüléséért,
 • tárnics – higgyen önmagában, higgyen abban, hogy minden rendben van vele, körülötte, higgyen abban, hogy ezt a helyzetet is meg tudja oldani
Mivel összesen 6 féle csepp kerülhet egy keverékbe ezért ez így áll nálam össze: elsősegély csepp + bohócvirág + dió + erdei fenyő + tárnics FONTOS: az anyának ugyan úgy javasoltam az elsősegély csepp szedését, mely meg is hozta jótékony hatását. Neki türelemre, kitartásra, a felgyülemlett düh levezetésére volt szüksége. Fontos volt, hogy ne erőltesse fiára az evést, ne zsarolja érzelmileg, és maradjon biztos háttér, úgy mint korábban a fiú életében.