A biztonságérzet megingása

A hozzám forduló szülők gyermekeinél elég nagy számban tapasztalom azt a fajta félelmet, mely a létbiztonság érzetéhez kapcsolódik. Tehát nem “csak” arról van szó, hogy fél valamitől vagy valakitől, hanem aggódik is a jelen helyzet, sőt a jövő miatt is. A teljes biztonságra törekszik, amit leginkább otthon talál meg, a szüleinél. Ez jó, és természetes, csak akkor nehéz a helyzet, ha túlzásokba fordul át. Ilyen lehet például az, ha szülő nélkül nem alszik el a gyerek, ha nagyon aggódik a szeretteiért, ha távol tartja magát az általa veszélyesnek ítélt játékoktól, sport tevékenységtől. Ezek a magatartás formák mind besorolható a “félelmek” kategóriába, azonban mégsem ilyen egyszerű a dolog. Ezeknek a gyerekeknek nehezükre esik kockáztatni, a szó jó értemében. Az életben pedig szükség van a váltásokra, változtatásokra. Bohócvirág, Rezgőnyár, Ernyős madártej, Vörösvirágú vadgesztenye, Tárnics, Kékgyökér, Vörösfenyő, Napvirág, Elsősegély cseppek mind alkalmasak lehetnek a biztonságérzet megerősítésére. Minden esetben érdemes a lehető legmélyebben megvizsgálni a helyzetet, és beazonosítani az okokat. Ha ezt megtettük, illetve megtette a gyermek, akkor ez önmagában már elindítja a lelki egyensúly helyreállását. A virágeszenciák pedig segítenek minél hamarabb eljutni az egyensúlyi állapotba, és ott is maradni abban. A Dió eszencia ilyenkor is abban segít, hogy a külső befolyások ne ingassák meg ezt az egyensúlyt.
A virágenergetika szerint a fehér liliom a legmagasabb erők jelképe és hordozója. Erősíti a lelki erőt.

A virágenergetika szerint a fehér liliom a legmagasabb erők jelképe és hordozója. Erősíti a lélek erejét.

 

Kamaszkor – segítenek a Bach-virágeszenciák

Amikor egy kicsit fellélegzünk, hogy nincs már éjszakai ébredés, sírás, testvérféltékenység, nincs ovi vagy iskolakezdés, no akkor beköszönt a kamaszkor. :)

kamaszpanasz

A gyerekek egyre jobban kifelé tekintenek, nem biztos, hogy az anya vagy apa lesz az, akivel minden gondolatukat megbeszélik. Kikérik maguknak, és azonnal felfedezik a még jól “becsomagolt” tanácsokat is (például amikor a szülő arra próbál rávilágítani, hogy reggel 10 fokban fel kellene venni meleg pulcsit is, hiába lesz 25 fok napközben..), hiszen ők mindent tudnak, sőt jobban tudják azt, mint a felnőttek. A világ egyre jobban tágul számukra is, és ebben a világban mindenkinek meg kell találnia a helyét. Egyszer fent, egyszer lent, puszit adni nyilvánosan tilos, de az esti összebújásra még szükségük van. Még sokat lehetne erről az időszakról mesélni. Ezen mi is keresztül mentünk egyszer, és egyikőnk gyereke sem fogja átugrani ezt az időszakot. Vannak olyan szülő-gyermek kapcsolatok, ahol minden simán megy, mondhatni jól állnak együtt a csillagaik.. viszont van, akiknél nehezebb ez a pár év, és egészen biztosan nemcsak a szülő számára. A gyermek – ha kimondja, ha nem – általában mindig megbánja, ha  csúnyán, erőszakosan beszél, vagy bántja esetleg a kisebb testvérét. Ő is szenved, és a szülő feladata az, hogy segítsen rajta.  Neki vannak erre eszközei (őszinte beszélgetések, vagy el tudja vinni őket pszichológushoz, más terapeutákhoz, stb). Néhány Bach-virágeszenciával segíthetjük jobban megélni ezt az időszakot. A kamasz gyermeknek:
 • Ha durva, csúnyán beszél: Magyal
 • Ha alig tudja visszafojtani dühét, és az csak nő, nő benne: Cseresznyeszilva
 • Ha nagyon befelé fordulóvá válik, álomvilágban él: Békaliliom, Iszalag
 • Ha mindennel és mindenkivel intoleráns: Bükkfa
 • Ha türelmetlen: Nebáncsvirág
 • Ha lelkiismeret furdalása van azért, amit csinált, mondott: Erdei fenyő
 • Ha önértékelési problémái vannak: Vörösfenyő
 • Ha nagyon fáradt és fásult: Olajfa, Gyertyán
Nagyon fontos eszencia még a Dió ebben a korban is. A Dió a változások megélését teszi könnyebbé. Ilyen változás az is, amikor kamaszkorba lép a gyerek. (Később ilyen lesz majd az elválás a szülőtől, ami egyébként inkább a szülőt “betegítheti meg”, de ilyen nőknél a változó kor is vagy később a nyugdíjba menetel). Ha egy szülő ilyenkor magába mélyed, meglátja, hogy bizony ő is tudna egy-két dolgon változtatni annak érdekében, hogy a kapcsolat gyermekével harmonikusabb legyen. Gyermekeink sokszor a legnagyobb tanítómestereink, nagyon jó tükrök, ezért (is) figyeljünk rájuk. Amit a szülőnek ajánlanék:
 • Az első kettő a kamasz gyermeknek is ajánlott eszencia: Magyal, Cseresznyeszilva
 • A Bükk és a Nebáncsvirág is
 • Ha mindenről tudni akar a szülő, mindenbe beleszól: Katángkóró (ez az eszencia később nagyon fontos, amikor a gyerek már fiatal felnőtt, de a szülő nem képes “elengedni” őt)
 • Irányít a szülő, csak az a jó, amit ő mond: Szőlő
Ha segítséget kap a gyermek (és a szülő), akkor jó esély van arra, hogy lelkileg kiegyensúlyozott, szívében nem sebeket hordó felnőtt válik belőle.

kamasz_onbizalom_tabor_1

 

Sokadszor a félelemről – gyermekeink félelmei

Elég sok kisgyermek életét – ezáltal pedig szülei – életét is megkeserítik az olyan jellegű félelemek, amikor a gyerek fél este elaludni lámpa nélkül, fél kimenni éjszaka a mosdóba, fél bizonyos emberektől, űrlényektől, betörőktől, stb. Ezeket a félelmeket mindenképpen komolyan kell vennünk! Jó, ha tudjuk, hogy ezek a félelmek miből táplálkoznak, hiszen akkor már tudunk is ellene tenni. Mindenképpen segítünk gyermekünknek azzal, hogy a Bach-virágok közül a Félelem csoportból választunk nekik eszenciákat. Én egy olyan esetben, amikor például az elalvással vagy az éjszakai kimenetellel van gond mindig adok Bohócvirág és Rezgőnyár eszenciát is. Az előbbi arra való, ha a gyermek megfogalmazza konkrétan, hogy mitől fél (például: félek Mari néni kutyájától vagy egyszerűen csak a kutyáktól, félek az iskolában a feleléstől), utóbbi pedig az ismeretlen eredetű félelmek orvoslója (félek a sötétben). Fontos megvizsgálni, hogy mióta vannak a gyermeknek ezek a félelmei, történt-e változás az életében, volt-e valami traumatikus élménye (ilyen lehet például a szülők válása). Ez lehet a probléma egyik kiváltója, és ilyenkor az Ernyősmadártej oldja a feldolgozatlan traumát. Vannak olyan élethelyzetek, mikor a probléma erősödni látszik. Tanévkezdés, költözés. A változásokhoz való jobb alkalmazkodást segíti a Dió eszencia. Természetesen nekünk szülőknek arra is ügyelnünk kell, hogy a gyermek mit, mikor néz a TV-ben, mit olvas, van-e kedvenc időtöltése (ami nem a számítógépezés!). Nagyon sok félelem forrását szüntethetjük meg, ha odafigyelünk ezekre a dolgokra. gyerek_alszik

Évkezdés bölcsiben, óvodában, iskolában

Hamarosan újra elkezdődik az iskolaév. Ez nem minden gyereknek megy könnyen. Van, akinek “csak” egy kis plusz energia kell, hogy reggel felébredjen, és van aki szorongással várja az évkezdést. Talán azok vannak a legnehezebb helyzetben, akik most kezdik az iskolát. Természetesen nem törvényszerű, hogy negatív érzések kerülnek felszínre, de ha mégis.. Ha már most látjuk a jeleket a gyerekeken, akkor érdemes alkalmazni pár hétig olyan Bach-virág csepp keveréket, mely megkönnyíti nekik az első heteket. Érvényes ez egyébként nemcsak az iskolás korú, hanem az óvodát vagy bölcsődét kezdő kisgyermekek esetében is. iskolakezd+ęs-+Âr+Âmmel1_1359459991 Szülőként pedig azon kell egy kicsit elgondolkoznunk, hogy mi milyen érzésekkel, érzelmekkel állunk az évkezdéshez. Gyermekeink ugyan is minden valószínűséggel megérzik rajtunk, ha e miatt feszültek vagyunk. Tehát én javasolnám a szülőnek is, hogy szedje, akár ugyan azt a eszenciakeveréket pár hétig, míg belerázódik a család az új helyzetbe.
 • Hogy a reggeli felkelés ne legyen olyan nehéz: Olajfa, Gyertyán
 • Szorongás és megfogalmazott félelemek ellen: Rezgőnyár, Bohócvirág
 • Önbizalomhiány esetén: Vörösfenyő
 • Új közösségbe való kerüléskor (kezdés bölcsiben, oviban, iskolában vagy új helyen): Dió
 • Türelem hiány esetén: Nebáncsvirág
Mindenkinek zökkenőmentes tanévkezdést kívánok!

Várandósság alatt, szülés előtt

A várandósság időszaka egyedülálló a nők életében. Meghatározó, sokak számára a legszebb időszak. Vannak, akik számára azonban megpróbáltatásokkal teli. Nemrég egy olyan kismama keresett fel, aki szülés előtt pár héttel még nem tartja magát felkészültnek sem fizikailag, sem lelkileg. Fél is a szüléstől (pedig nem az első gyermekét várja), kicsit aggodalmas. Ezek oldására kért segítséget. A Bohócvirág és Rezgőnyár nagyon jó eszenciák a félelmekre. A Tárnics virágeszenciát azért tettem bele a keverékbe, hogy erősödjön meg a hite abban, hogy minden rendben lesz szüléskor, ne kételkedjen.Gyertyán ebben az esetben arra jó, hogy ne halogassa tovább a felkészülést, új energiát kapva a Gyertyántól legyen ereje, kedve felkészülni (például kiságyat összeállítani, előkésíteni a babaruhákat). 2 csepp Elsősegély cseppet is tettem a keverékbe. Elsősorban a Napvirág, Cseresznyeszilva ésNebáncsvirág eszenciák miatt. Szüléskor is nagyon jó szolgálatot tesz az első kettő, addig is a Nebáncsvirág pedig elűzi a türelmetlenséget. Ne, feledjük, minden belülről, belőlünk jön! Az eszenciák csak hozzásegítenek minket ahhoz, hogy az eredeti és mindenkiben benne lévő egyensúly helyre álljon. Mert ez jól működésünk alapja. kismama

Kisgyermekkel otthon

Magyarországon az anyák többsége több évig otthon marad szülés után. Lehetnek ezek a legszebb évek kisgyermekünkkel, olykor azonban ebben az időszakban az anya belesüpped a lehangoltságba, kimerültségbe. Ennek eredményeképpen néha ingerült, rosszul alszik, úgy érzi elvesztette kapcsolatát az áramlással. Lehet segíteni a virágeszenciákkal is ezen a helyzeten. Nemrég Olajfa, Gyertyán, Cseresznyeszilva és Fehérvirágú vadgesztenye keveréket adtam ebben az esetben. Olajfa – testi és/vagy lelki kimerültségre. Gyertyán – a mindennapok egyhangúságára, és az ebben való fáradtságra (amikor nincs egy plusz hajtóerő, pl. rendszeres baráti összejövetel, egy izgalmas projekt, stb.). Cseresznyeszilva – az elnyomott, de olykor kirobbanni akaró indulatok kezelésére. Az eszencia által nem az történik, hogy elnyomjuk az indulatokat, hanem az, hogy nem keletkeznek, mert máshogy látunk rá a helyzetre, másképp éljük meg. Fehérvirágú vadgesztenye -a jó, pihentető alvás érdekében. Körben járó gondolatok megfékezésére is, mikor éjszaka felkelünk, és nem tudunk visszaaludni, mert elindul egy gondolat áradat, melyet nem tudunk megállítani. Ilyenkor jó egy kicsit “megállni”, átgondolni mit is szeretnénk, mi a legjobb, mi eredményezheti még azt, hogy jobban érezzük magunkat. Azt kellene választani,  mert az jó lesz az egész családnak is. Kapnak egy elégedett, jókedvű, jó energiákban bővelkedő anyát. inspiralo_gondolatok_nehez_idokre_mentatrend4

Ha a baba nem alszik – Bach-virágeszenciák, melyek segítenek babának, szülőnek egyaránt

Többen kérdezik tőlem, hogy hány éves kortól lehet alkalmazni a virágcseppeket. Már csecsemő korban is, csak akkor egy kicsit másképp. amikor_gyerek_alszik A következő kérdés a babákkal kapcsolatban sokszor az alvásról, illetve inkább a nem alvásról szól. Nehezen alszik el a baba, éjszaka többször felsír, kisgyerek vándorol a szülők ágyába hajnalban, egyedül nem alszik el, és hasonlók. Jelentem, tudom miről van szó, a most kamasz fiam produkált ebből párat anno. Sajnos még nem alkalmaztam akkor a virágcseppeket.. Most már viszont más gyermekeinél alkalmazva és tapasztalatot szerezve tudok átadni pár hasznos tanácsot a Bach-virágcseppek jótékony hatásáról. Nehezen alszik el, egyedül nem alszik el: majdhogynem általános, és azt gondolom a kisgyermeknek valóban szüksége van ezekre az esti együttlétekre ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, megnyugodjon. A gond akkor kezdődik, ha már a “kiosonás” taktikáját kell választanunk. Ezen a ponton már biztos fáradtak vagyunk, rendesen. A probléma megoldásához tartozó eszenciák legfőképp aRezgőnyár, Bohócvirág, Dió. Éjszaka felsír, de szinte fel sem ébred, csak vigasztalanul sír: hatékony eszencia a Napvirág, esetenként az Elsősegélycsepp. Természetesen a felsírás oka lehet fogzás, vagy betegség is (pl. fülfájás). Az Elsősegélycsepp ezekben az esetekben is áldásos hatású. Mindig felébred, egy átaludt éjszaka sem létezik: Vadgesztenyerügy, Ernyős madártej, Dió. Ezek lehetnek a legfőbb eszenciák a babáknak, és még egy nagyon fontos, az Elsősegélycsepp, ami például oldja a babában a szüléssel kapcsolatos traumákat, ha van ilyen. Fontos! Teljesen természetes, hogy a babák és kisgyermekek időnként felsírnak, néha-néha félnek valamitől, néhány napon keresztül több törődést igényelnek, be szeretnének menni a szülői ágyba. Megoldandó problémáról akkor beszélhetünk, ha ezek régebb óta, és szinte folyamatosan fennállnak. Jó tudni még, hogy általában az anyának is kell szednie eszenciakeveréket a terápia ideje alatt. Van, amikor ugyanazokat, mint a baba (szoptatás idején jellemzően), + még 1-2 eszenciát. Szoktam például adni fáradtságra/kimerültségre, türelmetlenségre eszenciákat az anyának. Az egész családnak jó, ha ez az időszak minél kevésbé megterhelő.

Katáng az anyaság virága

Mezei katáng, gyönyörű kék színű ….gyógyhatással bíró gyom, a fitoterápiában is felhasználják. Nagyon erős eszencia, mely mélyreható változásokat okoz. Hiszen az az érzelem és viselkedés is az egyik legfontosabb, mely életünkben az erőt és harmóniát és nem utolsósorban a fejlődést hozza: az önzetlen szeretet.
Mezei katáng mező

Mezei katáng mező

Érdekes párhuzamot lehet vonni itt fitoterápia és Bach-virágterápia között. A mezei katáng teáját máj, vese és léptisztítóként ajánlják a fitoterapeuták. A betegségek lelki okait nézve a májbetegségek a düh és harag érzelmekkel hozhatók kapcsolatba, míg a vesét a szeretet központjának is tartják. A Bach-virágterápiában pedig az önzetlen szeretet megélésére, anyáknál az elengedésre, a játszmák nélküli szeretettel teli szülő-gyerek kapcsolat elősegítésére javasoljuk. Hogyan is néz ki gyakorlatban ez a helyzet? Tegyük fel, hogy egy anya mindenről tudni akar, amit a gyereke – aki már mondjuk elmúlt húsz éves, de akár csak tizenhat – csinál, gondol, tesz. Ez még nem is lenne talán baj, de az anya mindebbe bele is szól, próbálja befolyásolni, irányítani a felnövekvő gyerekét. Nem tud róla leszakadni, nem engedi a saját életét élni. Általában az ilyen típusú szülők “erős” jelleműek, önbizalom hiányuk lehet, és mint egyfajta önigazolásként nyomják azt, aki a legközelebb áll hozzájuk. Állandóan visszacsatolást várnak arról, hogy ők szeretve vannak. Nem akarnak ezzel semmi rosszat, csak mintha félnének attól, hogy az önállósodással együtt elvesztik az irántuk irányuló szeretet is. Szabadság viszont mindenkinek kell, mondhatni elengedhetetlenül szükséges az egészséges fejlődés szempontjából. A katáng állapotban lévő ember (és itt lehet gyerek is) ha ad valamit, elvárja, hogy ő is kapjon cserébe valamit. Önzetlenül, csupán szívből adni nehezére esik. Persze mindenki szereti, ha dicsérik, köszönetet mondanak neki, csupán azzal van a gond, ha ez elvárás szerűvé válik.
Így készül a virágkivonat

Így készül a virágkivonat

A katáng állapotban lévő szülő elvárja például, hogy gyermeke minden ünnepet otthon töltsön, még akkor is, ha neki már rég külön élete van. Könnyítsünk tehát saját és gyermekünk helyzetén, ha ilyet tapasztalunk egy kis katáng eszenciával! Nagyon sokszor egyébként a gyermeknek is szüksége van erre az eszenciára, de az már egy másik bejegyzés témája lesz.

Cikk az Öko Baba-Mama klubban történt látogatásom kapcsán

A Bambio mosható pelenkák bemutató termében havonta gyűlnek össze a természetes, környezettusatos megoldásokat kedvelő anyukák babáikkal. Hónapról hónapra érdekes témák kerülnek itt a fókuszba, gyakran meghívott szakértőkkel folyik a beszélgetés. Facebookon is lehet kapcsolódni a csoporthoz. Itt: Öko baba-mama klub Gödöllő Egy ilyen alkalommal voltam vendég, és ennek kapcsán írtam az alábbi rövid cikket a Bach virágcseppek babáknál, kismamáknál történő alkalmazásáról. Jó olvasást! baba_mama Bach virágterápia babáknak és mamáknak A novemberi ÖKO BABA MAMA Klub témája a Bach-virágeszenciák alkalmazási lehetőségei volt babáknál, mamáknál és kisgyermekeknél. Vendégünk Pilcsik Tünde Bach-virágterápia tanácsadó volt (http://viragokkalgyogyito.blogspot.hu/). A virágterápia alapjaitól kezdődött az előadás, mely később egy nagyon kellemes interaktív beszélgetéssé vált. Megtudtuk, hogy babáknál, akár már születést követően is használhatóak a cseppek, elsősorban azElsősegélycsepp és a Dió eszencia. Előbbi a születés körüli nehézségek (valljuk be őszintén mamáknak és babáknak ez egy igen nagy munka) oldására, a Dió pedig az új közeghez való alkalmazkodáshoz nagyon jó. A Dió eszencia alkalmazható egyébként mindenfajta változás megkönnyítésére, legyen az új közösségbe kerülés, kamaszkor, változókor, munkahely váltás, stb. Visszatérve a babáknál történő alkalmazáshoz, megtudtuk, hogy az eszenciákat a fürdővízbe cseppentve használjuk, hidrofil krémbe vagy természetes olajba keverve pedig bemasszírozhatjuk óvatosan a babák bőrébe a csuklón, fül mögött, halántékon. De jó még egyszerűen bepermetezni a szoba levegőjébe. Szoptatásnál az emlőre téve egy cseppet, vagy szedje a kismama, így a tejjel együtt bejut a baba szervezetébe is. Mielőtt a baba megszületne..a várandósság időszaka nem mindenki számára könnyű, tehermentes időszak. Hányinger és reggeli rosszullétek esetén a Szikárka és a Dió eszencia szedése ajánlott például. De különféle eszenciákat lehet alkalmazni a szülés előtti és alatti félelmek, megrekedések oldására (Napvirág, Bohócvirág, Cseresznyeszilva, Rezgőnyár). Szüléssel összefüggésbe hozható bizonytalanságokra, hangulatingadozásokra (Kékgyökér, Szikárka, Sülzanót, Tárnics, Gyertyán). Kimerültségre Gyertyán, Olajfa. Aggodalmaskodásra Vörösvirágú vadgesztenye, Katáng, Forrásvíz. Az egészen pici babáknak csak Elsősegélycseppre és Dióra lehet szükségük (lehet, és egyáltalán nem biztos!). Ha alvásuk több hónap után sem áll be, akkor lehet adni neki virágcseppet, pl. Rezgőnyáreszenciát vagy, ha erősen sírva ébred, de tulajdonképpen nincs is ébren, akkor Napvirágot. Nagyobbacska gyerekek alvásproblémáira is ezeket az eszenciákat lehet alkalmazni, és ehhez még hozzájön a Bohócvirág is. Ők többnyire már meg tudják mondani, ha félnek valamitől, és azt is, hogy mitől. Erre jó a Bohócvirág. A legtöbb esetben Ernyősmadártej eszenciát is szoktam adni a kisgyermekeknek, mely mindenféle sérülés, trauma feldolgozását segíti. Testvér féltékenység esetén a Magyal a megfelelő eszencia. Sokszor az Erdei fenyőt is kell adni, mert a féltékeny gyermeknek (bármennyire is nem látszik rajta) lelkiismeret furdalása lehet ezért a viselkedéséért. Ha e mellett még a szülők teljes figyelmét is magának akarja, akkor a Katáng virág eszencia jól bevált ennek enyhítésére. Természetesen mindezektől függetlenül a legjobb gyógymód az, ha odaadó figyelemmel fordulunk gyermekeink felé. A nap egy részében, ha tehetjük csak és kizárólag rá figyeljünk, tegyük félre a mosogatást, mosást, telefont! A gyermek sokkal nyugodtabb és magabiztosabb (biztosabb önmagában), ha értő figyelemmel vagyunk irántuk. Többünknek nagyobb gyerekei is vannak, ezért olyan témák is szóba kerültek, hogy visszahúzódás, önbizalomhiány, megfelelni akarás, agresszió. Felnőtteknél esetében még beszéltünk a stresszről is. A Bach-virágeszenciák, illetve azok keveréke biztos alapot tud nyújtani a kívánt pozitív változás eléréséhez. Lehet önmagában is alkalmazni, de más terápiákkal együtt is. Például pszichológusok is ajánlják, kineziológusok kitesztelik a szükséges eszenciákat, kombinálható mozgásfejlesztéssel, energiagyógyászattal is. A lényeg a cseppkeverék rendszeres szedése, a minimális előírások betartása (a beszedés előtt és után 20-25 percig nem lehet enni, fogat mosni).

Párkapcsolati problémák 1

Mikor a családi harmónia bomlik meg, akkor annak minimum 3 fél látja kárát, a két szülő és a gyermek, vagy több gyermek. ketsegbeesesAzt gondolom fontos látni, hogy ha a pár közül az egyik nem érzi jól magát, beleszeret másba, vagy egyszerűen csak menni akar a kapcsolatból, akkor már a másik fél sem volt jól abban a kapcsolatban. Valamit éreznie kellett. A hárítás csak a problémák felszínre kerülésének az elnapolása. A házastárs egyike keresett meg engem, mert párja nemrég ült vele le beszélni arról, hogy ő menni akar, nem érzi jól magát a kapcsolatban. Számos jel mutatott már korábban is erre, de az érzelmileg magára maradt partner most mégis teljesen kétségbeesett, reménytelennek látta a helyzetet, sírt. A párnak kiskorú gyermekei is voltak. A hozzám forduló abban kért segítséget, hogy ebben a nehéz helyzetben reményt, megnyugvást, “tisztán látást” kapjon helyzetére vonatkozólag, valamint, hogy érzelmileg jobban tudja magát. A számára készített keverék: Ernyősmadártej az érzelmi trauma feldolgozásához. Szelídgesztenye a teljes kétségbeesés miatt. Sülzanót a reményvesztettség miatt. Tárnics a hit erősítésére. Magyal a harag és a düh, melyek nagyon negatív energiák enyhítésére. Eredmény 1 hónap után már nem volt annyira reményvesztett, kétségbeesett egyáltalán nem. Hite és reménye volt a folytatásra, bár a kapcsolat továbbra sem úgy alakult. Ereje volt higgadt, megértő lenni, próbálta kezelni a helyzetet egy kicsit a kívülálló szemével vizsgálva. A terápiát tovább kellett még folytatni, később más negatív érzelmek/érzések kerültek előtérbe.