Sokoldalú virágcseppek – a kevésbé használt eszenciák

Biztosan más virágterapeuták is így vannak, én mindenesetre megfigyeltem, hogy vannak olyan Bach-virágeszenciák, melyeket szinte alig adok a hozzám fordulóknak. Néhányat ezek közül szeretnék bemutatni.
Jerikoilonc

Jerikói lonc

Talán a legkevésbé a Jerikói lonc eszenciát keverem a személyre szabott keverékbe. Ez a 3. csoportba, a „Jelen iránti érdektelenség” csoportjába tartozik. Azoknak való, akik a múltban élnek, akik megrekedtek valami vagy valaki mellett, ami már elmúlt, aki már elment. Gyakori náluk ilyesféle mondat, hogy „..amikor még dolgoztam/ amikor még fiatal voltam/ amikor még xy élt/amikor még a régi rendszer volt… stb. Az adott személy környezetében élőknek az ilyen fajta megnyilvánulások egy idő után nagyon fárasztóak, de ami még lényegesebb, hogy ez a fajta viselkedés adott személy úgymond az életben elvégzendő feladatának, fejlődésének nagy gátja lehet. A múltban élni, és azon keseregni teljességgel felesleges, energiát elvonó. Ennek ellentétje – ugyanebbe a csoportba tartozó eszencia – az Iszalag, mely folyton a jövőbe tekint, álmodozik, és kedvenc mondata a „… majd ha ez és ez megvalósul/ majd ha több pénzem lesz/ majd ha gyerekem lesz/ majd ha lesz munkám..” stb. Itt sem a jelennel foglalkozik az egyén, hanem inkább tervezget (és nem konkrét terveket, célokat fogalmaz meg!), álmodozik. Itt is az a probléma, hogy a jelenből von el energiát ez az állapot, pedig pontosan az itt és most-ra kellene koncentrálni. Az Iszalag eszenciát azért mégis többet használom, mert például figyelmetlen, tanórán álmodozó gyerekeknek, vagy az élet folyásából menekülő kamaszoknak – például a virtuális világba menekülő, számítógépfüggő – ez nagyon jó segítő eszencia.
Békaliliom (Hottonia palustris)a

Békalilom

Viszonylag keveset használom a 4., a „Magányosság” nevet viselő csoportba tartozó Békaliliom és Hangafű   eszenciákat. A Békaliliom a magányos, elszigetelődött emberek eszenciája (bizonyára ezért jutnak el hozzám ritkán). Megkeseredettek, kivonják magukat az életből. Pedig a legtöbb esetben jószívűek, és szívesen barátkoznának, de soha nem kezdeményeznek, nagyon kevés vagy épp csak egy barátjuk van. Megint a kamaszok példáját hozom, mert ilyen korban előfordulhat, hogy a tizenévesnek bizony elege lesz mindenből, és „úgy vonódik ki”, hogy mindeközben magányossá válik. Azonban ez legtöbbször, főleg hosszú távon nem jó neki. Ezt sokszor a szülők látják kívülről, és nagyon jó, ha ennek megoldásában is próbálnak segíteni gyereküknek. A Hangafű egy kicsit másképp magányos. Ő tulajdonképpen nagyon nem akar magányos lenni, sőt.. Viszont van valami gát, amit persze többnyire maga épít, ami miatt mégis eléggé magányos vagy legalább is nincs „igazi” barátja. Általában nagyon sokat beszél, ezzel is fel akarja magára hívni a figyelmet, ami pedig pont túl sok a többiek részére. A Hangafű állapotra nagyon jellemző, hogy csak magáról, a saját problémáiról, terveiről beszél az illető, meg sem hallja a másik ember mondatait. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez milyen fárasztó.. Figyelem! Gyerekek esetében a túl sok  beszéd, főleg szülő irányába lehet jele annak, hogy több törődést vár
hangafu-bach-virag-terapia

Hangafű

a gyerek, de lehet jele egy nagyon régi sérülésnek is, az elhagyatottság érzésének, amikor is őt valahol, valamikor elhagyták, és ebben ő mélyen sérült, és már semmiképp nem akarja újra átélni azt. Ha erre gyanakszunk, akkor a Hangafű mellett az Ernyősmadártej eszenciát mindenképpen kell adni. Ez utóbbi egyébként nem tartozik a ritkán használt eszenciák közé.
szolo

Szőlő

Itt van még a Vasfű és a Szőlő eszencia, ami 7. csoportba tartozik, melynek elnevezése „Mások boldogulása miatti túlzott aggódás”. Ezt én úgy fordítanám le, hogy nem igen hagyjuk a másikat a saját útján járni, a saját döntéseit meghozni, bele avatkozunk a dolgaiba. A Vasfű alkat mindig meg akarja győzni a másikat a saját elképzeléseiről, szinte rá akarja beszélni a másik embert valamire, amit ő jónak tart. Nagyon lelkes típus egyébként, néha már-már túlhajszolja magát lelkesedésében, és ezért kimerült is lehet. Viszont nem rossz szándékú. Ellentétben a Szőlő típussal, aki ha nem is tudatosan rossz szándékú, de mindenképp gátja környezetének abból a szempontból, hogy csak az ő döntése a jó, csak az ő meglátásai és véleményei a mérvadóak, ahhoz kell ragaszkodni, azt kell követni. Ez a helyzet előfordulhat egy családban, ahol valamelyik szülő nagyon erősen, szinte elnyomóan viselkedik a többiekkel szemben. Ugye, nem kell mondanom, hogy ilyen problémával nem jön el az az ember, aki valóban ilyen a családjával szemben. Ha ő ezt nem veszi észre, és nem akar javítani rajta akkor sajnos nem lehet segíteni, legalább is azzal nem, hogy a kezébe adunk egy üvegcse Bach-virágkeveréket, hogy jó lenne, ha elfogyasztaná. Ugyan is neki látnia kell a hibát, és akarnia kell azon változtatni. Viszont nem kell ilyen szélsőséges esetekben gondolkozni, mert egy-egy életszakaszban előfordulhat, hogy valakire rá akarjuk kényszeríteni az akaratunkat, de ha ezt észrevesszük, és belátjuk, hogy ez nem visz előre, akkor már nagy segítség 1-2 hónapig Szőlő eszenciát tartalmazó Bach-virágkeveréket szedni. Jó merengést kívánok!